Skip to main content

Accés obert a la producció científica: Promociona el teu treball

L'objectiu d'aquesta guia és donar suport als investigadors en la publicació en accés obert i els compliments dels mandats, Llei de la ciència i Horitzó 2020.

Identificadors d'investigadors

Proporciona un identificador únic i permanent per a cada investigador, per tal d'evitar errors i duplicitats en els noms dels autors, a l'hora d'identificar la seva producció científica. Permet enllaçar altres perfils personals (Researcher ID, Scopus ID, My Citations Google Scholar, etc.) L'ORCID és necessari en el registre de l'apliació del GREC (gestió de la recerca) i pel futur Portal de Recerca de Catalunya.  Més informació sobre l'ORCID i com crear-lo. 
 
ResearcherID És un identificador personal de Thomson Reuters específic i únic que s'integra completament amb la Web of Science i pot estar associat amb un codi ID ORCID. Facilita la creació d'un perfil professional i unifica la publicació dels autors sota una única signatura. Permet la cerca, l'anàlisi i la mètrica de cites. Tutorial en anglès 
 

Scopus Author Identifier

Visibilitat i impacte a les xarxes socials

Les métriques alternatives són una nova manera de mesurar l'impacte de la producció científica, en relació a la difusió de la ciència a les xarxes socials. Els quatre indicadors per mesurar l'impacte d'un article d'acord amb el manifest Altmetrics són:  l'ús (accés i descàrrega), l'avaluació per parells (opinió dels especialistes), citacions i métriques alternatives (emmagatzematge, enllaços, favorits, converses i comentaris).

Els Índexs bibliomètrics tradicionals mesuren la quantitat de cites d'un article. Les métriques alternatives permeten mesurar l''impacte que aquest article té a les xarxes socials. No pretén substituir, sinó complementar, la metodologia tradicional basada en la valoració d'un article (cites rebudes).

Recomanacions per promocionar la vostra producció científica

Dipositeu la producció científica al Repositori Obert de la UdL i afavoriu l'impacte i la visibilitat 

Publiqueu en revistes d'accés obert o revistes que us permetin dipositar una còpia del vostre article al repositori

Afegiu l'article a Mendeley i altres xarxes socials acadèmiques 

Actualitzeu els vostres perfils a ORCID, Scopus Author Identifier, ResearcherID i Google Scholar 

Xarxes socials acadèmiques

ResearchGate

És una xarxa professional per als científics i investigadors que els permet compartir l'accés a les publicacions, connectar-se i col·laborar amb col·legues, i reunir informació sobre com s'utilitza la seva investigació. 

  • Un bona pràctica seria afegir a la referència del vostre article de ResearchGate l'enllaç únic i permanent que proporciona el Repositori Obert de la UdL i  que conté l'article en línia i a text complet d'acord amb les polítiques editorials. Ex: http://repositori.udl.cat/handle/10459.1/47190​


ImpactStory
És una eina que ajuda als científics a explorar i compartir els diversos impactes de tota la seva producció científica: articles, blogs, conjunts de dades i programari, etc. 

Visibilitat i impacte a les xarxes socials

El quadre següent presenta els valors, pel que fa a la utilització, d'un article publicat a la revista JAMA (Journal of the American Medical Association), també esmenta les vegades que ha estat referenciat a Mendeley

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons