Skip to main content

Accés obert a la producció científica: Publica en accés obert

L'objectiu d'aquesta guia és donar suport als investigadors en la publicació en accés obert i els compliments dels mandats, Llei de la ciència i Horitzó 2020.

Beneficis

  • Augmenta la difusió dels resultats de la recerca i en potencia la visibilitat
  • Afavoreix l'impacte de les publicacions: més citacions dels autors i les publicacions 
  • Incrementa la visibilitat de les institucions 
  • Garanteix la recopilació i preservació dels resultats de la recerca 

Més informació a suport a la recerca 

Necessites ajuda?

La Biblioteca t'ofereix sessions de formació sobre aquest tema. Pots sol·licitar una sessió fent clic aquí.

Accés obert

L'Accés Obert (Open Access) promou l’accés lliure, gratuït, permanent i sense restriccions a la producció científica a través de la xarxa, amb l'objectiu d'afavorir-ne l'accessibilitat, la visibilitat i l'impacte. Hi ha diferents vies: 

Publicar en revistes (via daurada) que permeten l'accés obert.

Dipositar en repositoris (via verda) actualment, la majoria d'editorials permeten dipositar o bé una reproducció de l'article publicat o bé una de les edicions preliminars (preprint o postprint).

Publicar en accés obert

La publicació en revistes científiques d'accés obert permet que els articles publicats estiguin accessibles a Internet sense la necessitat de compra o subscripció.

L'accés obert no implica una menor qualitat dels articles publicats, ja que també es seleccionen a través de revisió per parells (peer review). Cada vegada són més les revistes en accés obert que es troben als principals índexs de qualitat.

Publicar un article en una revista en accés obert no eximeix el dipòsit d'aquest al Repositori Obert UdL, segons estableix l'Horitzó 2020 i la Llei de la Ciència. ​

Podeu consultar el llistat temàtic de revistes en accés obert amb factor d'impacte elaborat per la Biblioteca de la UPC i el llistat de revistes d'accés obert amb factor d'impacte o Scimago Journal Rank elaborat per la Biblioteca de la UOC. Algunes editorials que publiquen totalment o parcialment en accés obert:

Infografies REBIUN: Open Science i accés obert a les dades de recerca

¿Sabes qué es el Acceso Abierto?

Open Access Explained!

Open Access Policies...

Contacta

Unitat Tècnica Central (UTC)
Contacte:
Biblioteca de Cappont
Jaume II, 67
25001 Lleida
973003520
Website / Blog Page
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons