Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Accés obert a la producció científica

Què son els acords transformatius?

Els acords transformatius son nous contractes negociats entre biblioteques o consorcis i els editors que transformen el model actual de negoci de la publicació de revistes acadèmiques. Es caracteritzen per usar els diners tradicionalment destinats a les subscripcions (pagar per llegir) a un nou model que a més de pagar per llegir, inclou el preu de publicar en accés obert (APC).

Més informació a: El Blog del CSUCQuè són i què transformen els acords transformatius de subscripcions de revistes? 

La negociació amb ACS, Elsevier, Springer i Wiley

La publicació en obert és una demanda creixent de les agències finançadores de recerca però les principals revistes donen accés als articles majoritàriament per mitjà de subscripció. Les grans editorials científiques permeten la publicació en obert a canvi del pagament d'una tarifa (Article Processing Charge, APC) en les revistes que anomenen híbrides o daurades. El resultat és una doble facturació: es cobra per llegir (la subscripció) i per publicar (l'APC). En els darrers anys institucions de diversos països estan negociant amb les gran editorials per evitar aquest doble pagament.

En aquest context, la CRUE (Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas) ha obert un procés de negociació amb les editorials científiques American Chemical Society (ACS), ElsevierSpringer i Wiley per poder aconseguir unes noves condicions contractuals a partir del 2021 per a tot l'estat espanyol.  L'objectiu és aconseguir un acord transformatiu perquè, d'una banda, els investigadors no hagin de pagar APC per publicar en les seves revistes i, d'altra banda, s'inclogui una rebaixa en el preu de les subscripcions.

Si no s'arribés a un acord, es podria produir una reducció en la col·lecció digital de la UdL.

En aquesta pàgina t'informem de les negociacions i de les vies alternatives que existeixen per poder accedir als articles en el cas que aquestes negociacions no prosperin.

Documents relacionats:

Alternatives per trobar versions dels articles en accés obert

 

Guia elaborada a partir de la guia: Publicar en accés obert: Acords transformatius per a la transició cap a l'accés obert de la Universitat Pompeu Fabra 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons