El Caganer: Anatomia folklòrica d'una figura del pessebre català per Linda WormsbecherTesina per accedir al Grau de “Magistra Artium” de la Facultat de Filosofia de la Westfälischen Wilhelms-Universitat Münster, Westfàlia.
Presentada per Linda Wormsbecher, de Kant.
---
“... l'assimilació i la legitimació de la figura dins el pessebre es poden dur a terme sota el punt de vista de la mitología, la simbologia, la història del pensament o la filosofia”.
---
“El principal i el més cridaner que transmet el caganer amb la seva postura corporal i el seu hàbit és el trencament d'un tabú”
---
“ Ara fa uns quants anys, em trobava explicant a un estranger aquestes dues tradicions nadalenques (fer cagar el tió i el caganer del pessebre). Se'm va fer inesperadament difícil (...) en acabar la conversa, la persona em va manifestar que els catalans tenim un costat escatològic ben curiós” (Marta Aymerich al Diari de Girona)
---
“Les teories i conjectures plantejades sota diferents punts de vista quant a l'origen del caganer com a figura del pessebre conviden a estudiar l'historicisme d'un element que, al primer cop d'ull, és òbviament difícil d'adaptar al seu entorn, el paisatge pessebrístic, i per tant requereix una legitimació”