Skip to Main Content

Manuel de Pedrolo: una veu rebel: Poeta

Apunts de l'article “La creació poètica de Manuel de Pedrolo”. Autor: Joan Ortís:

... L'obra poètica de Pedrolo restà inconeguda perquè en vida de l'autor només se'n publicà quatre llibres, que són Ésser en el món (1949), el segon per data d'escriptura, del qual es van vendre uns vuitanta exemplars; Arreu on valguin les paraules, els homes (1975), el catorzè per ordre cronològic -subratllem-ho, publicat vint-isis anys després de l'aparició d'Ésser en el món-, amb un tiratge de mil cinc-centes unitats; Anna (1982) -la segona part del volum Dimensions mentals, el sisè per ordre d'escriptura-, de setanta-cinc exemplars, i Simplement sobre la terra (1983) el cinquè per data d'elaboració, amb dues-centes cinquanta unitats. En conseqüència, la divulgació dels llibres poètics de Pedrolo i, en definitiva, la imatge del Pedrolo poeta, les podem qualificar no solament de pràcticament nul·les sinó, a més, de distorsionades. No fou fins a final de 1996 que aparegué l'edició de l'Obra poètica completa en dos toms a Pagès Editors, sense, però, la poesia visual.

Obra poètica completa (1931-1990)

Apunts

“En una carta a Serrahima, del 25 de gener de 1954, escriu que "l'art més pur, em sembla que és la poesia".

“uns 12.000 versos i un centenar de pàgines de prosa poètica”

.- El poeta, Salvador Espriu el va definir com: “un campió de natació condemnat, al país de Lil.liput, a recórrer un petítissim vas d'aigua”.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons