Skip to Main Content

Medicina i Biomedicina

Atenció! Per accedir aquests recursos, activa el proxy si estàs fora de la UdL, o la Wifi de la UdL si et trobes al campus i vols accedir des del teu dispositiu.

JoVE Science Education

JoVE Science Education, és una col·lecció de vídeos en els quals es tracten aspectes fonamentals de matèries concretes de forma rigorosa en un format audiovisual. Convertint-se en un recurs didàctic de gran importància per a l'adquisició de coneixements i competències per part dels estudiants.
Es divideix en 8 seccions amb 40 col·leccions.

Tots els vídeos de Science Education estan subtitulats en castellà entre altres idiomes.

Seccions

Neuroscience (accés)

 

Aquesta col·lecció proporciona una introducció al camp de la neurociència, explorant cinc grans branques d’estudi.

  • neurofisiologia;
  • neuroanatomia;
  • neurociència cel·lular i molecular;
  • neurociència conductual;
  • i neurociència del desenvolupament.
Developmental biology (accés)

 

Aquesta col·lecció introdueix el camp de la biologia del desenvolupament i abasta cinc àrees.

  • genètica del desenvolupament;
  • biologia molecular del desenvolupament;
  • biologia de cèl·lules mare;
  • organogènesi;
  • i l’envelliment i la regeneració.
Genetics (accés)

 

Aquesta col·lecció se centra en la genètica i incorpora cinc grans subdisciplines

  • la genètica d’individus i poblacions;
  • genètica i malalties;
  • expressió gènica;
  • epigenètica;
  • i enginyeria genètica.
Cell biology (accés)

 

Aquesta col·lecció ofereix una visió del camp de la biologia cel·lular i perfila cinc fenòmens cel·lulars importants.

  • la divisió cel·lular;
  • motilitat;
  • endocitosi i exocitosi;
  • metabolisme;
  • i mort cel·lular.
Immunology (accés)

 

Aquesta col·lecció cobreix moltes tècniques bàsiques dels laboratoris d'immunologia, incloent-hi l'etiquetatge i la classificació de les cèl·lules immunes.

També mostra mètodes de proliferació de cèl·lules immunes i anticossos, així com assajos comuns d'activitat immune, inclosa ELISA.

Finalment, mostra la tinció i l'obtenció d'imatges de mostres de cèl·lules i teixits immunitaris.

Microbiology (accés)

 

Aquesta col·lecció mostra les eines clau de la investigació microbiològica.  A més, s'estudien els mètodes habituals per a la identificació d'aïllats microbians, així com els procediments per a la manipulació genètica dels bacteris.

 

General Laboratory (accés)

 

Aquesta col·lecció mostra com fer servir els equipaments de laboratori estàndard, essencials en molts experiments.

Basic Methods in Cellular and Molecular Biology (accés)

 

Aquesta col·lecció demostra com executar tècniques bàsiques utilitzades habitualment en biologia cel·lular i molecular.

Biology I: Yeast, Drosophilia and C. Elegans (accés)

 

Aquesta col·lecció única presenta tres models d'organismes utilitzats habitualment en investigacions en ciències de la vida; també abasta la metodologia per mantenir-los al laboratori.

Biology II: Mouse, Zebrafish and Chick (accés)

 

Aquesta col·lecció presenta tres espècies de vertebrats que s'utilitzen habitualment en la investigació en ciències de la vida; també abastant la metodologia sobre com es mantenen al laboratori.

Lab Animal Research (accés)

 

Aquesta col·lecció és una guia de vídeo completa per a la cura i ús dels animals de laboratori.

La majoria de les investigacions biomèdiques es centren en estudis sobre rosegadors, és important que tot científic aprengui els procediments essencials.

Lab Safety (accés)

 

Aquesta col·lecció proporciona directrius de seguretat a seguir quan es treballa amb materials i equips perillosos. Cobreix temes universals com ara PPE, seguretat elèctrica i directrius generals d’emergència, així com alguns procediments específics de seguretat per a laboratoris de química i biologia.

Physical Examinations I (accés)

 

Aquesta col·lecció proporciona una base per realitzar exàmens físics; amb tècniques que van des de mesurar la pressió arterial o signes vitals, fins a exàmens físics pulmonars i cardiovasculars claus.

Physical Examinations II (accés)

 

Aquesta col·lecció és una edició especialitzada amb metodologies i procediments associats a exàmens físics més sensibles i comprensius com ara els exàmens HEENT, els exàmens abdominals i els exàmens pèlvics.

Physical Examinations III (accés)

 

Aquesta col·lecció cobreix l’examen físic de dos sistemes principals del nostre cos: neurològic i múscul-esquelètic, amb vídeos que expliquen l’anatomia rellevant, la raó dels passos i la interpretació de les conclusions de l’examen.

Emergency Medicine and Critical Care (accés)

 

Aquesta col·lecció aprofundeix en una àmplia gamma de procediments utilitzats en entorns d’urgència i de cures intensives, que van des de mètodes bàsics de suport a la vida com ara la RCP i la respiració de rescat fins a altres procediments habituals realitzats en situacions d’emergència.

Nursing Skills (accés)

 

Aquesta col·lecció demostra la preparació i l’administració de medicaments, amb vídeos que ressalten importants comprovacions de seguretat, càlculs de dosificació i errors comuns associats a una administració indeguda de medicaments.

Coronovirus / COVID-19 Procedures (accés)

 

En aquesta col·lecció es mostra els procediments per al personal sanitari que està examinant i tractant als pacients per COVID-19 / Coronavirus.

General Chemistry (accés)

 

Aquesta col·lecció ajuda a proporcionar una base sòlida en química general mostrant tècniques bàsiques de laboratori, mostrant equips d’ús comú i explorant la teoria de la metodologia fonamental en química.

Organic Chemistry (accés)

 

Aquesta col·lecció presenta tècniques utilitzades habitualment en el laboratori de química orgànica, centrada en la regulació de la temperatura i l’atmosfera durant les reaccions químiques i el refinament postreacció.

Analytical Chemistry (accés)

 

Aquesta col·lecció té una àmplia visió de l'anàlisi i la instrumentació quantitatives que inclouen electroquímica, espectroscòpia, cromatografia i espectrometria de masses.

Biochemistry (accés)

 

Aquesta col·lecció presenta mètodes de purificació d’ús comú, com ara la cromatografia d’afinitat, així com mètodes analítics, com MALDI-TOF. A més, els vídeos mostren mètodes per avaluar la interacció i la funció de la biomolècula, com ara la coimmunoprecipitació i l'etiquetatge metabòlic.

Organic Chemistry II (accés)

 

Aquesta col·lecció cobreix la teoria i les reaccions necessàries per realitzar síntesis a un nivell més avançat. A més, hi han vídeos que introdueixen mètodes utilitzats habitualment per analitzar els productes de reacció com l’espectroscòpia d’infrarojos i la polarimetria.

Inorganic Chemistry (accés)

 

Aquesta col·lecció abasta una sèrie de protocols i conceptes de química inorgànica que inclouen tècniques lliures d’aire, síntesis de compostos basats en metalls de transició, conceptes bàsics de química inorgànica com Lewis àcid i bases, i tècniques d’anàlisi avançada que inclouen espectroscòpia EPR.

 

Bioengineering (accés)

 

Aquesta col·lecció cobreix conceptes bàsics de bioenginyeria, que inclouen la producció de biomaterials, cultius histotípics i de teixits d'òrgans sencers, tècniques de bioprocessament i els complexos camps a nivell del sistema de bioMEMs i biosensibilitat.

Electrical Engineering (accés)

 

Aquesta col·lecció comença amb un vídeo de seguretat elèctrica que introdueix les millors pràctiques per a equips d’ús comú en un laboratori elèctric. Els vídeos posteriors introdueixen elements com inductors, transformadors, convertidors, rectificadors i inversors.

Mechanical Engineering (accés)

 

Aquesta col·lecció introdueix diversos conceptes imprescindibles per comprendre i dissenyar sistemes mecànics. Cada vídeo examina un tema específic i descriu mètodes analítics fonamentals utilitzats habitualment per comprendre els comportaments físics.

Chemical Engineering (accés)

 

Aquesta col·lecció explica conceptes fonamentals en enginyeria química mitjançant un enfocament experimental i presenta procediments de funcionament necessaris de diversos aparells com l'assecador de safates i el viscosímetre.

Structural Engineering (accés)

 

Aquesta col·lecció introdueix els estudiants en conceptes i protocols fonamentals per a la caracterització de materials, amb especial èmfasi en materials de construcció comuns com acer, fusta i formigó.

Biomedical Engineering (accés)

 

Aquesta col·lecció descriu els conceptes centrals en enginyeria biomèdica amb un enfocament en tècniques d’imatge per visualitzar i detectar condicions mèdiques, mètodes per quantificar la soca biomecànica i modelatge computacional per simular el flux sanguini.

Materials Engineering (accés)

 

Aquesta col·lecció ofereix mètodes d'avantguarda per a l'anàlisi i la caracterització de materials, i introdueix diversos processos i materials avançats per a noves tecnologies i aplicacions.

Aeronautical Engineering (accés)

 

Aquesta col·lecció presenta els conceptes fonamentals de l'enginyeria aeronàutica, centrant-se en els mètodes per avaluar el rendiment aerodinàmic, les tècniques per visualitzar els patrons de flux subsònic i supersònic, i els procediments per calibrar els sistemes de mesurament per al control de vol en temps real.

Environmental Science (accés)

 

Aquesta col·lecció utilitza un enfocament interdisciplinari per explorar i avaluar sistemes ambientals amb temes que varien des de contaminants del sòl i l'aigua, espècies invasores, energia alternativa i silvicultura.

Environmental Microbiology (accés)

 

Aquesta col·lecció proporciona una introducció a les comunitats microbianes del medi ambient i el seu paper en els ecosistemes; i també explora mètodes habituals utilitzats per estudiar la microbiologia ambiental.

Earth Science (accés)

 

Aquesta col·lecció inclou temes que van des de la geologia a la geoquímica; amb diverses demostracions, incloent-hi propietats físiques i químiques dels minerals i l'anàlisi de les formacions rocoses.

Physics I (accés)

 

Aquesta col·lecció cobreix la mecànica clàssica i la termodinàmica discutint lleis i equacions rellevants; Cada tema es presenta amb experiments que validen la hipòtesi teòrica i exemples contextuals del món real.

Physics II (accés)

 

Aquesta col·lecció explora temes que inclouen electroestàtica, magnetisme, òptica, oscil·lacions basades en ones i circuits elèctrics; explicar els principis subjacents darrere de fenòmens físics que han canviat el nostre món.

Behavioral Science (accés)

 

Aquesta col·lecció presenta els fonaments de la neurociència del comportament i se centra en els conceptes d’aprenentatge, memòria, cognició, moviment, addicció i trastorns de la conducta.

Experimental Psychology (accés)

 

Aquesta col·lecció proporciona un marc per observar com s’inclouen experiments psicològics en el procés de recerca real, a partir del disseny inicial de la investigació fins a arribar a conclusions en un estudi.

Cognitive Psychology (accés)

 

En aquesta col·lecció es descriuen diversos paradigmes influents que s’utilitzen per estudiar processos mentals complexos subjacents a l’atenció, la percepció, l’aprenentatge i la memòria.

Developmental Psychology (accés)

 

Aquesta col·lecció explora els dominis experimentals de l'atenció i la percepció, el raonament, l'aprenentatge social i els processos de memòria, destacant els canvis dinàmics que es produeixen al llarg de la infància i la infància.

Neuropsychology (accés)

 

Aquesta col·lecció presenta tècniques multidisciplinàries en comportament, neurofisiologia, anatomia i imatge funcional per ajudar a diagnosticar danys cerebrals i trastorns mentals.

Sensation and Perception (accés)

 

Aquesta col·lecció aprofundeix en diversos procediments per estudiar com el cervell processa el nostre complex món sensorial i resol problemes per enfrontar-se a la consciència conscient i a la percepció visual, tàctil i auditiva.

Social Psychology (accés)

 

Aquesta col·lecció presenta mètodes clàssics utilitzats per investigar com els contextos socials influeixen en les accions, pensaments i actituds de les persones i proporciona una mirada transparent als experiments socials.

JoVE Core

JoVE Core es pot utilitzar com a recurs principal o al costat de qualsevol llibre de text, integrant perfectament el vídeo al teu curs de biologia. Pot servir com a suplement de conferències pràctic i fàcil d’utilitzar. 

 

JoVE Core Biology, proporciona informació sobre la biologia a través de més de 300 lliçons de vídeo amb informació concisa i fàcil d’entendre que expliquen conceptes clau de la biologia, a més a més de 150 vídeos científics que mostren experiments reals de recerca realitzats als laboratoris actuals.

 

JoVE Core Chemistry, proporciona informació sobre conceptes generals de química, mitjançant lliçons de vídeo. A més, en els vídeos de científics en acció, es mostren experiments d'investigació clàssics i originals realitzats en laboratoris de tot el món.

 

JoVE Core Social Psychloogy, proporciona informació sobre els fonaments del nostre món social. Mitjançant 66 lliçons de vídeo s'expliquen els conceptes clau en aquest camp. A més, en altres 25 vídeos de científics en acció, es demostren experiments d'investigació clàssics i originals realitzats al laboratori.

 

JoVE Lab Manual

JoVE Lab Manual, trobareu una sèrie de vídeos exhaustius i orientats al currículum tant per a professors com per a estudiants.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons