Skip to Main Content

Joan Brossa: Brossa: Hipnagògic

Hipnagògic?

Hipnagògic: Relatiu o pertanyent a la fase inicial del son

 

Joan Brossa començà escrivint imatges hipnagògiques durant el període immediatament posterior a la Guerra Civil espanyola.

 

   Si analitzem les primeres produccions literàries de Joan Brossa, trobarem que, segons les formes, sura més la influència d'unes lectures o d'altres. Per començar, les imatges hipnagògiques són els primers exercicis literaris que practicà Brossa, segons ell mateix confessà, per un impuls interior que li venia de dintre. En aquest terreny li foren molt útils lògicament les lectures de psicologia, especialment el manual abans esmentat de Lecciones de psicología, on es pot trobar una bona definició del que són aquest tipus d'imatges.

   De tots és sabut que a partir del contacte amb J.V.Foix, Brossa començà a escriure sonets a partir de 1941. Aprofità el material de les imatges hipnagògiques, però l'estructura tancada del sonet l'obligà a lligar més la realitat amb la irrealitat del món inconscient.

(Glòria Bordons de Porrata-Doria. Catedràtica de la UB)

Poema amb anotacions manuscrites, publicats a la revista Algol el 1947.

La imatge hipnagògica. Els orígens poètics de Joan Brossa

   Joan Brossa va escriure i va publicar un únic i primer text al front, durant la Guerra Civil, en el butlletí de la 30ena Divisió. Perduda la guerra, reenganxat forçós a la vida militar, va ser destinat a Salamanca. El 1940, un cop retornat a Barcelona, en un llibreter de vell descobreix Lecciones de Psicología, de Teodoro H. Soria y Hernández, la lectura del qual li fa conèixer el món de l'inconscient i la imatge hipnagògica, origen i motor de la seva poètica. Comença aleshores a recollir en unes llibretes imatges hipnagògiques en vers lliure. Les va ensenyar a Enric Tormo i aquest li va recomanar que les mostrés a Manel Viusà. Aquest darrer el va adreçar a J.V. Foix. Amb Foix, Brossa va entrar en contacte amb els avantguardistes i els avançats supervivents del naufragi de la guerra. Una confluència que refermaria el seu punt de partença.

(Ramon Salvo. Prologuista llibre Joan Brossa. Poemes hipnagògics)

Col·lecció MACBA

LETRASET SOBRE BOMBETA

POEMA OBJECTE.1967

La poesia és un joc on,

sota una realitat aparent,

hi apareix una altra d’insospitada

(Joan Brossa)

Brossa: L'home de les mil cares

   Fotografia d’en Santiago Farré. Va fotografiar Joan Brossa de jove, als anys quaranta. Carretera de la Rabassada. Barcelona

Imatge: Fundació Joan Brossa /Fons del MACBA

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons