Skip to Main Content

Joan Brossa: Joan Brossa / Joan Amades

Admiració per Amades

 

   

   Brossa volgué honorar la memòria del folklorista Joan Amades a qui anomenà <<gran tresorer de la memòria ancestral de Catalunya>> i participà amb una cartell i un text en l’exposició organitzada amb motiu del centenari del seu naixement:

El món de Joan Amades.

 

   La cultura popular ens allibera i ens torna a l’origen de la nostra identitat abans del grinyolar dels prismàtics i que la boira ens estimbi costa avall. Ens ensenya que les coses no són normals pel fet de ser usuals. I bé es pot considerar com una mena de reserva cultural davant del pragmatisme immobilista.

(Brossa: Superfolklorista)

Catalunya

Catalunya Jo, que havia deixat ensota

les boires més altes, sento una tristesa com quan,

de petit, feia una taca

a la llibreta de l’escola.

Amor meu, vindràs demà?

(Cau de poemes, 1960)

Imagen: Vegap.es

   Aquella A granada, amb la bèstia ferotge del Costumari Català. Una imatge impactant que va saber donar-nos el talent de Joan Brossa, que també tenia complicitats molts estretes amb el nostre univers de la cultura festiva, els costums i les tradicions.

(http://joanbrossa.blogspot.com)

Brossa ens parla d'Amades

<<En una època de la meva vida vaig tenir necessitat d’aprofundir diversos aspectes de la cultura popular, i Joan Amades va ser el nom que sortia sempre en el que jo collia. Durant la postguerra anava un cop la setmana a llegir Amades a la Biblioteca del Centre Excursionista de Catalunya. (...) Tinc present alguna visita al seu domicili: li recordo la veu i l’aspecte imponent de patrici romà: el veig amb la seva muller al costat ajudant-lo en la feina en una habitació plena de papers i fitxes. Era un senyalador segur de lligams i paraules. Respirava a través d’un insòlit munt de coneixements i, per què no?, de la intuïció que frega les obertures>>

(Brossa ens parla d’en Joan Amades)

La saviesa d'en Brossa

Un tastet de bibliografia

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons