Skip to Main Content

Joan Brossa: Dau al Set

Un tastet de bibliografia

Origen del Dau al Set

   ​Grup artístic editor de la revista d’art mensual del mateix nom fundada a Barcelona pel setembre del 1948 i integrat per Joan Brossa, Arnau Puig, Modest Cuixart, Joan Ponç, Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrats, que en tenia cura de la confecció i impressió. A partir d’una actitud inicialment dadaista, els seus creadors hi expressaren per escrit i plàsticament llur indiferència envers la societat en què vivien i, després de passar pel surrealisme plàstic o l’existencialisme ideològic, s’anaren creant un món propi i marginat, que emmenaria, tanmateix, alguns d’ells a adoptar un nou concepte dinàmic de la societat. La publicació reflectí aquesta evolució i esdevingué, cap al 1950, un calaix de sastre on hom pot seguir bastant fidelment la situació i els artistes innovadors de l’època i trobar referències a personalitats estrangeres; poc temps després de la seva fundació s’adherí al grup Joan Eduard Cirlot. Als set membres principals caldria adherir Enric Tormo, Víctor Castells, René Metras i Santi Surós. A partir del 1952 i fins al darrer número (1956) la revista fou portada gairebé només per J.J.Tharrats. El 1951 hom celebrà, a Barcelona, una exposició antològica del grup.

(Enciclopèdia Catalana)

Imatge: arca.bcn.cat

Antoni Tàpies

Imatge: Artium.org

L'avantguarda a Lleida

   Brossa va tenir l'ocasió també de publicar una primera mostra de la seva poesia visual a Quadern de poemes (1969), Poemes per a una oda (1970) i  Vuit pòsters poema (1972); i va participar en la primera exposició de poesia visual a Catalunya, a la Petite Galerie de Lleida, l'any 1971 i en una exposició col·lectiva internacional a Nuremberg i a Belgrad el mateix any.

Més enllà de Dau al Set

  • Marginals i canònics

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons