Skip to Main Content

HUAV 2.- Zotero, el teu aliat en la redacció dels teus treballs d'investigació (MATERIALS)

►Bloc 6.3.- Llicències Creative Commons

Les llicències Creative Commons sorgeixen com una alternativa per a la gestió dels drets d'autor a l'era digital, el mateix autor pot expressar de manera molt senzilla els usos que permet per a la seva obra: difondre-la, adaptar-la o modificar-la, fer-ne un ús comercial, etc.

L'objectiu que es persegueix és facilitar la cultura de la creació:

  • compartint lliurement el coneixement,
  • afavorint la reutilització dels continguts,
  • respectant sempre el dret al reconeixement de l'autor.

Per tant estem parlant dels drets d'explotació, no dels drets morals.

Les llicències Creative Commons es componen de 4 atributs bàsics, les condicions específiques que es poden combinar són les següents. La primera està inclosa obligatòriament en totes les llicències, mentre que les altres són opcionals i l’autor/a de l’obra pot decidir aplicar-les o no.

Reconeixement (Attribution, BY)

Sempre cal reconèixer l’autoria de l’obra, fent constar, almenys, el nom de l’autor/a, el títol de l’obra i, si n’hi ha, l’enllaç URL de l’obra.

No comercial (NoCommercial, NC)

L’autor/a no autoritza els usos comercials de l’obra. S’entén per “ús comercial” el que s’encamina a l’obtenció d’un benefici mercantil o una contraprestació monetària.

Sense obres derivades (NoDerivatives, ND)

L’autor/a no autoritza la modificació de l’obra. Una “obra derivada” seria una obra creada a partir de l’obra original objecte de la llicència. P. ex. una traducció, una reelaboració, etc.

Compartir igual (ShareAlike, SA)

S’autoritzen les obres derivades, sempre que, quan es divulguen, es mantinga la mateixa llicència que tenia l’obra original.

La combinació d’aquestes condicions específiques dóna lloc a les sis llicències Creative Commons principals:

Reconeixement (BY):

Es permet qualsevol explotació de l'obra, incloent-hi una finalitat comercial, així com la creació d'obres derivades, la distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.

Reconeixement - Compartir Igual (BY-SA)

Es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals ha de fer-se amb una llicència igual o equivalent a la que regula l'obra original.

Reconeixement - Sense Obra Derivada (BY-ND):

Es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

Reconeixement - No Comercial (BY-NC):

Es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es  pot utilitzar l'obra amb finalitats comercials.

Reconeixement - No Comercial - Compartir Igual (BY-NC-SA):

No es permet un ús comercial de l'obra original ni de possibles obres derivades, la distribució de les quals ha de fer-se amb una llicència igual o equivalent a la que regula l'obra original.

Reconeixement - No Comercial - Sense Obra Derivada (BY-NC-ND):

No es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.

A més, Creative Commons té un altre instrument legal, CC0, per poder cedir una obra al domini públic des de la seva creació. Aquesta cessió funciona com una renúncia a exercir cap dret de propietat intel·lectual ni cap acció legal per l'ús de l'obra. Originàriament, CC0 es va crear per aplicar-se a base de dades científiques i poder renunciar a qualsevol dret sui generis existent, així com al reconeixement de les autories individuals, facilitant l'aplicació de les normes de les comunitats investigadores.

CC0 

Permet renunciar als drets de propietat intel·lectual que sigui possible segons la llei de propietat intel·lectual i inclou el compromís per part de l'autor de renunciar a qualsevol acció legal respecte als drets irrenunciables.

Creative Commons, inclou una eina que permet seleccionar la llicència més adequada per al teu treball:

 

 Per a més informació podeu visualitzar el següent video: Licencias Creative Commons  

Elaborat per: Cedec_Intef. Durada: 4'20''

En Resum

Guia ràpida per entendre les llicencies Creative Commons (clica a la imatge)

Biblioteca Universidad Autónoma de Madrid. Citas y elaboración de bibliografía: el plagio y el uso ético de la información: CreativeCommons. Recuperat de http://biblioguias.uam.es/citar/creative_commons

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons