Skip to Main Content

HUAV 2.- Zotero, el teu aliat en la redacció dels teus treballs d'investigació (MATERIALS)

BLOC 5 - ÚS ÈTIC DE LA INFORMACIÓ

Tot treball acadèmic o científic s'ha d'elaborar d'acord amb uns principis ètics bàsics, la directriu dels quals és el respecte a la propietat intel·lectual.

En un treball acadèmic i/o d'investigació, cal detallar de manera rigorosa les dades bibliogràfiques de totes les fonts utilitzades per elaborar el treball i ha de quedar clar quina part és fruit del nostre estudi i reflexió, i quina informació prové de documents consultats.

Sempre que s'utilitzin idees o conceptes extrets d'algun llibre, article o qualsevol font d'informació, s'ha de citar amb la referència bibliogràfica corresponent, respectant els drets d'autor i permetent que el lector acudeixi a la font que l'autor hagi consultat. El fet de no fer-ho es pot caure en un delicte de plagi.

 

Quan estem realitzant el nostre treball acadèmic / investigació ens poden sorgir una sèrie de dubtes:

He fet una cerca bibliogràfica i he trobat en diferents fonts d'informació referències d'articles i llibres que em poden ser d'utilitat per al treball que estic realitzant. Puc posar un fragment de text, dins del meu treball?

La resposta és...

SI

però s'ha de tenir en compte una sèrie de qüestions que a continuació abordarem.

Vull il·lustrar el contingut del meu treball amb imatges. Puc utilitzar qualsevol imatge que localitzi per internet i afegir-la al treball?
Estic redactant un treball basant-me en un estudi o un cas clínic Puc incorporar les dades en el meu treball?

► Puc posar un fragment de text d’una altra obra en el meu treball?

A l’hora d’elaborar treballs acadèmics, has de tenir en compte l’ús de la informació que has trobat i com aquesta informació queda reflectida en el teu treball.
Des del moment que un autor fa una obra ja està protegida per la Llei de la Propietat Intel·lectualPer tant, pots copiar un fragment d’un text en el teu treball sempre que citis l’autor i l’obra d’on has tret el text. 

Puc utilitzar qualsevol imatge que localitzi per internet i afegir-la al meu treball?

Es pot afegir una imatge o una fotografia en el teu treball, sempre que identifiquis al creador d’aquesta imatge. Si no coneixes qui es l’autor, millor no utilitzar-la.

  • Si cerques una imatge a Google Imatges, es millor que des de l’apartat Eines de cerca utilitzis l’opció Drets d’ús i filtris la cerca per Etiquetades per a la reutilització.
  • Però es millor que utilitzis imatges que siguin Creative Commons. Hi ha bancs d’imatges lliures com per exemple Pixabay, Freepik, Pexels o Unsplash.

En alguns casos, t’indicaran que a l'utilitzar la imatge no cal reconeixement (són imatges de domini públic) i en d’altres hauràs d’indicar l’autoria, és a dir, que citis l’autor que l’ha creat.
En l’àmbit de ciències de la salut pots consultar:

► Puc incorporar dades i/o imatges de persones en el meu treball? 

Dins dels treballs o investigacions en el camp de ciències de la salut, és probable que estiguis duent a terme l'estudi d’una malaltia, d’una població, gravant activitats en què apareixen persones físiques (per ex. entrevistes) o realitzant qüestionaris..., cal tenir en compte diversos aspectes per tal de protegir el seu dret a l'honor, a la intimitat i a la pròpia imatge.

És important que vetllis pels efectes que la publicació d'aquestes informacions poden causar en qualsevol dels participants, ja sigui en entrevistes, observacions, grups de treball, etc. Per això es important que respectis la Llei de Protecció de dades.

 

► Què pots fer per garantir la Llei de Protecció de dades?

  • Mantenir l’anonimat de les persones participants (no poden aparèixer noms ni dades identificatives a excepció que sigui imprescindible i disposis d’autorització), és a dir, procés d'anonimització.
  • Demanar l’autorització i permís per utilitzar i/o difondre imatges (en el cas de menors d’edat han de signar l’autorització els pares o tutors).
  • Garantir la confidencialitat de les informacions personals obtingudes.

 

Documents extrets de la web de l'Hospital Universitàri Arnau de Vilanova

 

  En aquest  cinquè bloc  del curs, veurem la importància d'utilitzar de manera ètica i legal la informació que hem localitzat i que utilitzarem com a base del nostre treball. 
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons