Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Agenda 2030-ODS Universitats Catalanes: Introducció

Introducció

 

   L’Agenda 2030 és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible. Aprovada per Nacions Unides el 2015, inclou 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir el 2030. 

   Els ODS cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.

   La nostra Universitat ha volgut sumar-se al Projecte amb la voluntat d’unir esforços i amb la responsabilitat de fer xarxa per treballar en comú els disset objectius establerts en la que, sens dubte, és una eina potent que pot a ajudar a avançar en la transformació cap a una societat més igualitària, justa, democràtica i respectuosa amb els drets humans i el medi ambient.

  I és amb aquesta voluntat que, des de la unitat de Biblioteca i Documentació, ens hi hem volgut sumar amb l'elaboració d'una biblioguia a manera d'introducció generalista.

   La biblioguia s'ha confecconat amb un objectiu didàctic on es pretén informar i difondre el paper clau de les biblioteques universitàries en l’assoliment dels objectius i reptes de l’Agenda 2030.  

   Esperem que us agradi 

AGENDA 2030

      Tot el món ha d’implicar-s’hi en benefici de: les persones, el planeta, la prosperitat, la pau i el partenariat.

Objectius: les cinc "P"

​      L’Agenda 2030 te per objectiu estimular l’acció de la comunitat internacional en cinc esferes d’importància crítica per a la humanitat i el planeta, conegudes com les cinc “P”: persones, planeta, prosperitat, pau i partenariat (aliances).

Objectiu: persones

   L’Agenda 2030 afirma que amb els ODS «es pretén fer realitat els drets humans de totes les persones», i la gran majoria de les fites reflecteixen disposicions dels instruments internacionals de drets humans. D’aquesta manera, sense sotmetre l’agenda de drets humans a l’Agenda 2030, els ODS poden ser vistos com un pla operatiu per realitzar els drets humans.

   Hem decidit posar fi a la pobresa i la fam, en totes les seves formes i dimensions, i vetllar perquè tots els éssers humans puguin realitzar el seu potencial amb dignitat i igualtat i en un medi ambient saludable.

Objectiu: prosperitat

   Hem decidit vetllar perquè tots els éssers humans puguin gaudir d’una vida pròspera i plena, i perquè el progrés econòmic, social i tecnològic es produeixi en harmonia amb la natura.

   Resolts/es a crear les condicions necessàries per a un creixement econòmic sostenible, inclusiu i sostingut, una prosperitat compartida i ocupació digna per a tothom, tenint en compte els diferents nivells de desenvolupament i capacitat nacionals.

   Contribuint a una prosperitat compartida.

   I procurant establir unes bases econòmiques sòlides a tots els nostres països. Un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible és essencial per a aconseguir la prosperitat. Això només serà possible si es comparteix la riquesa i es combat la desigualtat d’ingressos. Treballarem per crear unes economies dinàmiques, sostenibles, innovadores i centrades en les persones, i promourem en particular l’ocupació del jovent i l’apoderament econòmic de les dones, així com el treball digne per a tothom.

Però que és l'ODS?

La fi de la pobresa

Fam zero

Salut i benestar

Educació de qualitat

Igualtat de gènere

Aigua neta i sanejament

Treball decent i creixement econòmic

Indústria, innovació i infraestructures

Reducció de les desigualtats

Ciutats i comunitats sostenibles

Consum i producción responsables

Acció climática

Vida submarina

Vida d’ecosistemes terrestres

Pau, justicia i instituciones sòlides

Aliança per assolir els objectius

Un món millor

   L’Agenda de Desenvolupament Sostenible del 2030 ens ajuda a imaginar un món millor, on hi hagi pau, col·laboració i prosperitat per a tothom i per al planeta. Però l'Agenda 2030 va més enllà de la imaginació per proporcionar un model per assolir aquesta visió.

Pau

   Promoure societats pacifiques i inclusives per tal d’aconseguir un desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a totes les persones i desenvolupar institucions eficaces, responsables i inclusives a tots els nivells.

Questionari d'objectius de desenvolupament sostenible

Objectiu: planeta

   Hem decidit protegir el planeta contra la degradació, a través, entre d’altres, d’un consum i una producció sostenibles, una gestió sostenible dels recursos naturals i accions urgents per a fer front al canvi climàtic, de manera que pugui satisfer les necessitats de les generacions presents i futures.

Objectiu: partenariat (aliances)

   Encoratjar i promoure la constitució d’aliances eficaces en els àmbits públic, publicoprivat i de la societat civil, aprofitant l’experiència i les estratègies d’obtenció de recursos dels partenariats.

   També contribuiran a mobilitzar els mitjans d’implementació i els partenariats que siguin necessaris, ajudaran a trobar solucions i millors pràctiques i promouran la coordinació i l’eficàcia del sistema internacional per al desenvolupament.

   Si complim les nostres ambicions en tots i cada un dels aspectes de l’Agenda, les condicions de vida de totes les persones milloraran significativament i el món es transformarà en un lloc millor.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons