Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Deconstruïnt la construcció: un tast d'arquitectura: Llenguatges constructius

L'Art de bâtir

Aquest tractat recull algunes de les decisions constructives de Rondelet, com és el cas del reforç de la maçoneria (obra feta amb pedres o maons, generalment units amb un material de cohesió, com ara ciment, calç o terra) amb un sistema d’ancoratges de ferro, com una solució als desplaçaments i trencament de les columnes suport dels esforços transmesos, per la cúpula.

Morera : arquitecte modernista?

"L’actuació professional d’en Morera a Lleida que va del 1906-1951, és un període interessantíssim perquè travessa tot un seguit de moviments artístics i arquitectònics que, arreu d’Europa i singularment a Catalunya, suposen l’inici dels plantejaments actuals.

(...) les tanques de l’any 1908 dels Camps Elisis en què s’observen solucions que tant pels aspectes de disseny naturalista, les formes corbes i els motius florals, com per les textures generoses, amb la barreja de la pedra, la ceràmica vidrada esquinçada i el maó, donen unes connotacions gaudinianes, i manifesten unes vinculacions que queden dins de l’àmbit."

(Frederic Vilà i Tornos)

Cap a una arquitectura

Durant la guerra, Le Corbusier, va concebre l’estructura de pilars i lloses que havia d’esdevenir l’arquetipus de l’arquitectura moderna.

  • La indústria ha creat les seves eines
  • L’empresa ha modificat els seus costums
  • La construcció ha trobat els seus mitjans

(...) en els últims cinquanta anys el ferro i el ciment han aportat avenços que es tradueixen en una gran potència de construcció i en el capgirament del codi de l’arquitectura. Si mirem enrere, ens adonem que els <> ja no ens són res, que s’ha format un estil d’època; hi ha hagut revolució.

Fer una planta és precisar, fixar idees. És, en definitiva, haver tingut idees.

Aprendiendo a construir la arquitectura

"(...) en els últims cinquanta anys el ferro i el ciment han aportat avenços que es tradueixen en una gran potència de construcció i en el capgirament del codi de l’arquitectura. Si mirem enrere, ens adonem que els <> ja no ens són res, que s’ha format un estil d’època; hi ha hagut revolució.

... La construcción es una ciencia. Pero también es un arte. Es decir, el constructor necesita conocimientos, experiencia y cierta intuición natural. Se nace constructor... ()

Un proyecto arquitectónico es un proyecto de inversión, su finalidad es la producción de un espacio físico que satisfará una necesidad humana."

Dibujo a mano alzada para arquitectos

50 edificios que hay que conocer

L'Accessibilitat a l'edificació i l'urbanisme : recomanacions tècniques per a projectes i obres

... Que les mesures que es proposin en cada projecte responguin a uns criteris de disseny que facilitin l’autonomia de moviments i de comunicació a tothom.

... Que aquestes solucions accessibles no siguin mai marginadores, és a dir, que evitin la segregació de la població amb disminucions de la resta de la ciutadania, en espais, elements o àrees limitats.

... Aconseguir un canvi d’actitud, en comprovar que l’accessibilitat no és només una necessitat per a les persones amb discapacitats, sinó un avantatge per a tots els ciutadans, que guanyen en confort i qualitat de vida.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons