Skip to Main Content

Deconstruïnt la construcció: un tast d'arquitectura: Llenguatges constructius

L'Art de bâtir

Aquest tractat recull algunes de les decisions constructives de Rondelet, com és el cas del reforç de la maçoneria (obra feta amb pedres o maons, generalment units amb un material de cohesió, com ara ciment, calç o terra) amb un sistema d’ancoratges de ferro, com una solució als desplaçaments i trencament de les columnes suport dels esforços transmesos, per la cúpula.

Morera : arquitecte modernista?

"L’actuació professional d’en Morera a Lleida que va del 1906-1951, és un període interessantíssim perquè travessa tot un seguit de moviments artístics i arquitectònics que, arreu d’Europa i singularment a Catalunya, suposen l’inici dels plantejaments actuals.

(...) les tanques de l’any 1908 dels Camps Elisis en què s’observen solucions que tant pels aspectes de disseny naturalista, les formes corbes i els motius florals, com per les textures generoses, amb la barreja de la pedra, la ceràmica vidrada esquinçada i el maó, donen unes connotacions gaudinianes, i manifesten unes vinculacions que queden dins de l’àmbit."

(Frederic Vilà i Tornos)

Cap a una arquitectura

Durant la guerra, Le Corbusier, va concebre l’estructura de pilars i lloses que havia d’esdevenir l’arquetipus de l’arquitectura moderna.

  • La indústria ha creat les seves eines
  • L’empresa ha modificat els seus costums
  • La construcció ha trobat els seus mitjans

(...) en els últims cinquanta anys el ferro i el ciment han aportat avenços que es tradueixen en una gran potència de construcció i en el capgirament del codi de l’arquitectura. Si mirem enrere, ens adonem que els <> ja no ens són res, que s’ha format un estil d’època; hi ha hagut revolució.

Fer una planta és precisar, fixar idees. És, en definitiva, haver tingut idees.

Aprendiendo a construir la arquitectura

"(...) en els últims cinquanta anys el ferro i el ciment han aportat avenços que es tradueixen en una gran potència de construcció i en el capgirament del codi de l’arquitectura. Si mirem enrere, ens adonem que els <> ja no ens són res, que s’ha format un estil d’època; hi ha hagut revolució.

... La construcción es una ciencia. Pero también es un arte. Es decir, el constructor necesita conocimientos, experiencia y cierta intuición natural. Se nace constructor... ()

Un proyecto arquitectónico es un proyecto de inversión, su finalidad es la producción de un espacio físico que satisfará una necesidad humana."

Dibujo a mano alzada para arquitectos

50 edificios que hay que conocer

L'Accessibilitat a l'edificació i l'urbanisme : recomanacions tècniques per a projectes i obres

... Que les mesures que es proposin en cada projecte responguin a uns criteris de disseny que facilitin l’autonomia de moviments i de comunicació a tothom.

... Que aquestes solucions accessibles no siguin mai marginadores, és a dir, que evitin la segregació de la població amb disminucions de la resta de la ciutadania, en espais, elements o àrees limitats.

... Aconseguir un canvi d’actitud, en comprovar que l’accessibilitat no és només una necessitat per a les persones amb discapacitats, sinó un avantatge per a tots els ciutadans, que guanyen en confort i qualitat de vida.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons