Skip to Main Content

Deconstruïnt la construcció: un tast d'arquitectura: La volta catalana: Guastavino

Rafael Guastavino Moreno (1842-1908)

Rafael Guastavino Moreno (1842-1908) neix a València i estudia a Barcelona per a mestre d’obra i arquitecte.

Des de la seva època d’estudiant experimenta una autèntica admiració per la volta de maó pla o volta catalana.

En el seus primers treballs ja aplica aquesta antiga tècnica constructiva.

A la fàbrica Batlló (1868) cobreix milers de metres quadrats amb una economia mínima, produint un espai lliure, racional i perdurable, on es podien col·locar perfectament els telers. .

Al teatre de Vilassar de Mar la cúpula rebaixada, de 20m de llum, només té un gruix d’una rajola, uns 5cm (reforçada amb nervis): la relació gruix/radi de curvatura més petita que fins aleshores s’havia construït i que només seria superada a Alemanya l’any 1920.

L’any 1885 realitza les seves primeres obres importants, tot i que, és la construcció de la Biblioteca Pública de Boston, l’any 1890, la que referma i consolida el seu prestigi de manera decisiva.

Les voltes de Guastavino provoquen entusiasme entre els enginyers i els arquitectes americans.

A les obres on intervé Guastavino, les formes de l’arquitectura històrica, amaguen uns treballs d’enginyeria de la construcció sorprenents.

Font de la imatge: Wikimedia Commons

Construcción de bóvedas tabicadas

"La volta catalana, volta “tabicada”, volta cohesiva, volta de rajola o volta de maó pla, és una sistema constructiu basat en la construcció de voltes rebaixades a partir de peces ceràmiques planes. Aquestes s’uneixen amb guix per fer la primera capa, aquest pren amb tanta rapidesa que no es necessita cap cintra que aguanti la volta sense tancar. Una vegada acabada la primera capa, se’n col·loquen de successives unides amb morter que dona la resistència necessària."

(J. Guàrdia Tomás. Enginyer infraestructures)

"... no es tracta d’una denominació xovinista dels constructors catalans, simplement és una fórmula d’identificació universalment acceptada per tots els col·lectius professionals que han emprat aquest mètode."

Bóvedas : su construcción y empleo en la arquitectura

Actas del Tercer Congreso Nacional de Historia de la construcción : Sevilla, 26-28 de octubre de 2000

Sabies que...

Gran part dels edificis industrials construïts entre 1860 i 1880 a Barcelona i els seus voltants, van ser dissenyats per un personatge singular: el mestre d’obres, Rafael Guastavino, que fou protagonista d’aquest sistema a Nord-Amèrica.

L’any 1881 va emigrar a Nova York on va fundar la R. Guastavino Company, on va aplicar aquesta tècnica a més de mil edificis.

 • 700 a Nova York
 • 100 a Boston 
 • diverses ciutats com Pittsburg, Nebraska, ... 
 • Mèxic, Hawai, Canada
 • A petició del comte Güell, va col·laborar a distància en el projecte d’una de les primeres fàbriques de ciment portland, situada al Pirineu (fàbrica Asland. Pobla de Lillet)

Sabies que...

Guastavino no va finalitzar els seus estudis tot i què va obtenir el títol l’any 1872 gràcies a un decret vinculat a la desaparició de la figura de mestre d’obra.

L’arquitecte Juan José Nadal va constituir per a Guastavino una autèntica revelació que el va portar a l’adopció entusiasta de la tècnica de la volta catalana.

Als Estats Units, Guastavino, publica articles en revistes de prestigi com The Decorator and the Furnisher. A partir de 1889 publica els textos més significatius en els quals inclou les bondats del sistema de volta de maó pla o volta catalana. A les seves publicacions manifesta una definició de la nova arquitectura a partir de la renovació, de l’aprenentatge de la natura i de l’honestedat de les formes per damunt de la història com el darrer fonament de la seva obra.

 

 

Las Bóvedas de Guastavino en América : libro publicado con ocasión de la exposición: Guastavino Co. (1885-1962). La reinvención de la bóveda

Rafael Guastavino, juntament amb el seu fill, van realitzar més de mil importants construccions de volta a Nord-Amèrica; revolucionant el panorama constructiu i col·laborant estretament amb els arquitectes més prestigiosos.

Les conformacions formals de les voltes “guastavines” van resistir tota mena de llenguatges arquitectònics, alhora que van saber eixamplar una llarga i fructífera manifestació expressiva, des de les formulacions constructives de les voltes, tan pel que fa als seus referents d’estils anteriors, com als edificis del futur, a primers del segle XX, experimentats per uns Estats Units amb un important creixement socioeconòmic.

 • Biblioteca Pública de Boston
 • St. Paul Chapel. Universitat de Columbia
 • Saint John the Divine Catedral de Nova York
 • Teatre Vilassarenc. Vilassar de Dalt
 • Fàbrica Batlló. Escola Industrial: A Barcelona professors i estudiants de l’escola d’Arquitectura acostumaven a visitar la fàbrica Batlló durant tot el curs acadèmic.
 • New York University, Bronx, Nova York Volta de 17.07m (Guastavino Company)
 • Virginia University, Charlottesville, Virginia. Volta de 21,34m (Guastavino Company)
 • Institute of Artes & Sciences, Brooklyn, Nova York Volta de 19.51m (Guastavino Company)
 • Bank of Montreal, Canadà Volta de 21.03m (Guastavino Company)
 • Madison Square Presbiterian Church, Nova York Volta de 14.02m (Guastavino Company)
 • St. Paul Chapel, Columbia University, Nova York Volta de 15.85m (Guastavino Company)
 • Rodef Sholem Synagogue, Pittsburgh, Pennsylvania Volta de 27.43m (Guastavino Company)
 • McKinley National Memorial, Canton, Ohio Volta de 17.07m (Guastavino Company)
 • Elephant House, Bronx Park, Nova York Volta de 10.36m (Guastavino Company)
 • Smithsonian Museum, Washington Volta de 24.38m (Guastavino Company)
 • Girard Trust Co., Filadelfia, Pennsylvania Volta de 30.78m (Guastavino Company)
 • St. Francis de Sales Church, Filadelfia, Pennsylvania Volta de 18.59m (Guastavino Company)
 • Cathedral St. John the Divine, Nova York Volta de 41,15m (Guastavino Company)
 • St.Barbara Church, Brooklyn, Nova York Volta de 13.11m (Guastavino Company)
 • J.J. Jermain Memorial Library, Sag Harbor, Nova York Volta de 9.14m (Guastavino Company)

"Els arquitectes d’Amèrica tenen amb Rafael Guastavino Moreno un deute de gratitud, no només per haver estat un constructor fiable i metòdic, sinó per haver aconseguit crear noves possibilitats en el camp del disseny arquitectònic."

(Arquitecte Peter B. Wight. 1901)

Construyendo bóvedas tabicadas : actas del Simposio Internacional sobre bóvedas tabicadas, Valencia 26, 27 y 28 de mayo de 2011

...malgrat el mestre Bargués va aconsellar al rei Martí l’Humà que era millor construir la capella real de la catedral de Barcelona amb la volta de pedra, el monarca va ordenar fabricar-la de ...volta de raiola de tres gruixos... Bergués laltre vegada nos donà de concell... que fessem fer la cuberta sobirana (de la) dita capella de volta de pedra picada e nós som d’intenció que assats bastaria que fos de volta de raiola; perqueus manam que mentre faran lentaulament de la dita capella façats metre ma tantost en fer la cuberta sobirana de volta de tres raioles...

Escritos sobre la construcción cohesiva y su función en la arquitectura

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons