Skip to Main Content

Revisions Sistemàtiques

Revisió sistemàtica VS Revisió bibliogràfica

De vegades ens podem trobar a la literatura científica revisions documentals etiquetades com a "revisions sistemàtiques" (RS) quan no ho són.

► Quines són les diferències entre una revisió bibliogràfica d'una sistemàtica?

  • REVISIÓ BIBLIOGRÀFICA és el terme que es fa servir per descriure les revisions tradicionals escrites per experts reconeguts en un camp. És el mètode més comú per resumir un camp. No obstant això, pel fet que aquestes revisions no tenen mètodes sistemàtics per identificar, avaluar i sintetitzar informació, tenen un risc més gran de biaix que les revisions sistemàtiques, ja que hi ha la possibilitat que els autors incloguin o excloguin selectivament estudis per donar suport a una posició.

Sinònims de revisió narrativa = Revisió bibliogràfica, Revisió de la literatura, Revisió de "l'estat de l'art", Revisió crítica.

  • REVISIÓ SISTEMÀTICA (RS). La RS es guia per preguntes clau i un protocol, igual que els estudis científics, disminuint així el biaix. L'enfocament sistemàtic per respondre a una pregunta clau permet als autors identificar les llacunes de l'evidència crítica i els investigadors i els organismes de finançament utilitzar aquesta informació per prioritzar les línies de recerca. A més, una RS ben realitzada en permet la reproducció o actualització per part d'altres. Algunes RS també inclouen una metaanàlisi, que agrupa estadísticament els resultats dels estudis individuals per produir una sola estimació de l'efecte.

Tabla 1. Diferencias entre revisiones narrativas y sistemáticas

Tabla 1 - Font: Ferreira González I, Urrútia G, Alonso-Coello P. (2011)

 Referències bibliogràfiques (clicar)

 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons