Skip to Main Content

Viatges sense bitllet d'anada: El turisme del futur

Objectius 2030

   El turisme pot convertir-se en una activitat econòmica que beneficiï per igual a visitants i comunitats locals.

   El turisme permet visitar llocs extraordinaris, conèixer noves cultures i viure experiències úniques. Però si no es practica d’una manera sostenible, algunes comunitats i entorns naturals poden acabar perjudicades per l’arribada massiva de turistes.

   L’Organització Mundial del Turisme i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides han desenvolupat un pla per promoure el turisme sostenible a tot el món.

   Aquestes són les claus:

   . Creació d’ocupació i reducció de la pobresa

   . Creixement econòmic i desenvolupament sostenible

   . Protecció del medi ambient i lluita contra el canvi climàtic

   . Valors culturals, diversitat i patrimoni

   . Entesa mútua, pau i seguretat

   Font: Tourism for development, UNWTO

Guia de la UE sobre turisme

   En reconeixement a les considerables oportunitats i qüestions relacionades amb el desenvolupament del turisme, el 2012 la Direcció General per al Desenvolupament i la Cooperació - EuropeAid de la Comissió Europea va establir el projecte "Millorar les capacitats del turisme sostenible per al desenvolupament als països en desenvolupament". El projecte es va dur a terme en col·laboració amb l'Organització Mundial del Turisme (OMT), que va rebre l'encàrrec de preparar una Guia sobre turisme sostenible, com a motor per al desenvolupament, el comerç de serveis, la creació d'ocupació i la reducció de la pobresa.

passaport sanitari

   En declaracions públiques, el comissari europeu del Mercat Interior, el francés Thierry Breton, el Parlament Europeu i el Consell Europeu han arribat a un acord per tirar endavant el passaport sanitari per facilitar viatges entre països a l'estiu, que rebrà el nom de "certificat digital europeu" i entrarà en vigor l'1 de juliol.

   Com serà? El certificat s'expedirà de forma gratuïta i estarà tant en la llengua del país d'origen com en anglès. A més, ha de comptar amb un codi QR que pugui ser llegible en qualsevol dels territoris per verificar la seva autenticitat. Tindrà format digital o bé en paper.  

  

Font: europea.edu

Turisme viable. Agenda 2030

Imatge: comunicatur.info

   El turisme s'ha convertit en un dels principals sectors del comerç internacional, al mateix temps que representa una de les principals fonts d'ingressos per a molts països en desenvolupament. És el seu únic sector de serveis amb excedents comercials registrats en comparació amb la resta del món.

Dades:

5 % del PIB mundial directe

235 milions de llocs de treball a tot el món

1,8 milions de turistes internacionals el 2030

30% de les exportacions mundials de serveis

1.035 milions de turisme internacional el 2012

1,3 bilions de dòlars EUA generats per turistes internacionals

I si encara no m'han vaccinat?

  Les PCR de les persones sense vacunar no seran gratuïtes, com reclamaven alguns eurodiputats, però la Comissió Europea preveu destinar 100 milions d'euros perquè aquestes proves tinguin un preu "assequible".

Font: europea.edu

Vacunes i vacunes

      Els viatgers de qualsevol país del món (menys del Brasil, l’Índia i Sud-Àfrica, per l’alta incidència de diverses variants de la Covid) podran entrar a l’estat espanyol si acrediten que estan immunitzats amb les vacunes de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen, que son les aprovades per l’Agència Europea del Medicament (EMA), i les xineses Sinopharm i Sinovac-Coronavac. En canvi, qui ho estigui amb la vacuna russa no podran entrar.

(BOE)

enllaç d'interès

La importància del turisme

   "Tourism is one of the world's most important economic sectors. It employs one in every ten people on Earth and provides livelihoods to hundreds of millions more."

António Guterres,
UN Secretary-General

Es podrà viatjar sense estar vaccinat?

   Es podrà viatjar sense estar vacunat? Amb la vocació d'evitar que aquest passaport suposi un privilegi per a les persones vacunades respecte a les que no ho estan, s'especifica que tenir-lo no serà una condició indispensable per poder viatjar a un altre territori, sinó que, en tot cas, determinarà en quines condicions pot fer-ho les persones que sí el tinguin. Així, en principi, els vacunats s'estalviaran les PCR i la resta no es veuran obligats a fer quarantena si presenten una PCR o una prova d'haver superat la Covid-19. Si bé els governs europeus s'han compromès a eximir de tests addicionals o quarantenes als portadors del certificat, es reserven el dret a reimposar restriccions sanitàries si són "necessàries" i "proporcionades" per controlar la pandèmia.

Font: europea.edu

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons