Skip to Main Content

Viatges sense bitllet d'anada: Introducció

Introducció

 

   L’11 de març de 2020, la COVID-19, també coneguda com la malaltia del coronavirus, va ser declarada pandèmia. Una malaltia epidèmica estesa a molts països o continents i que va atacar gairebé a tota la població del món.

   Les pandèmies provoquen una crisi sanitària de dimensions inabastables que incideixen, de forma transversal, en tots els àmbits de la nostra societat. Un dels sectors més afectats és el cultural i el turístic.

   Somnis i il·lusions van haver de quedar aparcades en un calaix on encara esperen que arribi el final del túnel. Aquell estiu del 2020 que no va poder ser, motxilles i maletes es van tornar a guardar a l’armari.

  

   Viatjar és un altra manera de viure les vacances. Diuen que viatjar ens aporta saviesa. Aprendre altres costums, llengües i contemplar paisatges que ens son desconeguts. “Viatges sense bitllet d’anada” és una exposició virtual de la nostra Universitat que, a través de la unitat de Biblioteca i Documentació, ens convida a mirar el futur amb il·lusió. Els viatges que no vam poder fer, que encara estan pendents, amb una mirada àmplia, sabent el per què no va poder ser. Endavant. Obriu portes i finestres perquè el món és vostre.

Bon viatge!

Bibliografia

   Des dels anys 90 del segle XX s’han vingut desenvolupant els estudis sobre el Turisme induït per l’audiovisual. Parteixen de la constatació empírica de l’augment del nombre de visitants als destins que han estat representats en pel·lícules o sèries de televisió. Dues línies de treball principals s’han implementat des de llavors:

  La primera mitjançant l’aplicació dels seus resultats cerca el desenvolupament de polítiques que combinin la promoció de la indústria audiovisual a partir de la captació de rodatges susceptibles de promocionar el patrimoni i el territori. El seu objectiu és identificar la manera en què l’audiovisual motiva la visita als destins i els atractius turístics.

   La segona cerca el coneixement per si mateix i se centra en les relacions entre el cinema, la televisió i el turisme des d’una perspectiva històrica o des de la representació dels turistes en la ficció audiovisual.

Pandèmia? What?

  Pandèmia: Malaltia epidèmica estesa a molts països o continents, que ataca gairebé tots els individus d'un país.

Situació epidemiològica canviant en el temps

   Hi ha dos grups de països que, per la situació epidemiològica, se situen als antípodes els uns dels altres, pel que fa a l’autorització que tenen els respectius ciutadans a l’hora d’entrar a la UE.

   Poden venir lliurement els provinents, entre d’altres, d’AustràliaNova Zelanda o la Xina (incloses les regions de Macau i Hong Kong), per la poca incidència de la pandèmia.

   En canvi, està molt més restringida l’entrada als ciutadans provinents del Regne Unit, el Brasil Sud-àfrica, amb pitjors dades de coronavirus. D’aquests països només poden venir aquells ciutadans o residents a Espanya o Andorra.

Font: Betevé

Vull viatjar!

   La Comissió Europea (CE) va anunciar la posada en marxa del passaport sanitari que ha de permetre una mobilitat lliure i segura, des del punt de vista sanitari, entre els diversos estats membres de la Unió Europea (UE) i els inclosos a l’espai Schengen.

   L’objectiu de la mesura és posar els instruments necessaris per garantir els viatges turístics. Però, ara mateix, es pot viatjar per fer turisme? L’estat espanyol no havia tancat fronteres i, per tant, alguns ciutadans europeus podien entrar, malgrat que la Comissió Europea desaconsellava els desplaçaments d’oci.

   És per això que un ciutadà alemany podia entrar a les Balears, mentre que un resident a Barcelona no ho podia fer sense tenir una causa justificada com, per exemple, per motius laborals.

   La mobilitat entre els estats membres no està prohibida, tot i que la Comissió Europea “desaconsellava amb fermesa tots els viatges no essencials” fins que la situació epidemiològica millori, segons la comunicació aprovada el 19 de gener d’enguany.

   De moment, a l’Estat i a Catalunya segueixen arribant turistes, tot i que molts menys que en anys anteriors. Aquest gener van arribar a Catalunya 44.000 visitants que van declarar el desplaçament per una motivació d’oci o de turisme.

 

   A partir de dilluns 24 de maig, els viatgers procedents del Regne Unit i d'una desena de països extracomunitaris poden viatjar a l'estat espanyol sense haver de passar cap control sanitari a l'arribada. Juntament amb els turistes provinents del Japó, la Xina, Austràlia, Nova Zelanda, Singapur, Israel, Corea del Sud, Tailàndia i Ruanda. Son la desena de països que, ara com ara, conformen la llista de països segurs per la seva bona situació epidemiològica.

   Els turistes provinents d'aquests deu països no tindran cap restricció per entrar a l'estat espanyol. 

   A partir del 7 de juny, tots els turistes estrangers que puguin certificar que tenen la pauta de vacunació contra la Covid completa poden entrar lliurement a l'estat, vinguin del país que vinguin.

   El govern espanyol ha presentat l'anomenat "passaport Covid", que entrarà en vigor l'1 de juliol i servirà per acreditar que una persona ha estat vacunada contra la Covid-19.

Viatjar per canviar el món

   Per què viatgem? És el mateix viatjar que fer turisme? Quina incidència geopolítica té el turisme? I, sobretot, com ens canvia l’experiència de descobrir realitats més o menys llunyanes?

Amb quina frase d'identifiques?

No m’agrada viatjar

M’agrada moltíssim viatjar

Com a casa no s’hi està enlloc

Això de viatjar està sobrevalorat

Viatges

Respirant l’existència

   ¿On podríem anar que els anys passessin

més lentament? Feixugament sotmesos

a la caducitat del temps, no hi ha

cap viatge que pugui alliberar-nos

per sempre més de dubtes i temences,

i és bo saber-ho sempre abans d’emprendre’l.

Més enllà de neguits i entusiasmes,

potser el guany dels viatges és l’espai

que hi descobrim de nosaltres mateixos,

i que tal volta hauria restat fosc

sense la llum d’aquelles noves rutes.

Miquel Martí i Pol

El plaer de viatjar

   Òscar Marín, redactor de l'Atlas of the Future i autor del blog 'El plaer de viatjar', assegura que el viatge és una de les experiències vitals més transformadores per a l’ésser humà. Han estat centenars els escriptors, viatgers, pensadors, artistes, que han escrit frases vinculades amb el plaer de viatjar. De totes les que hem llegit, Marin n’ha recollit 10 de sàvies i inspiradores sobre les que val la pena reflexionar.

“No es recorden els dies, es recorden els moments.” Cesare Pavese

“Un viatger savi mai no menysprea el seu propi país.” Carlo Goldoni

 “No són les persones les que fan els viatges, sinó els viatges els que fan les persones.” John Steinbeck

“És millor viatjar ple d’esperança que arribar.” Proverbi japonès

 “No hi ha res com tornar a un lloc que no ha canviat per adonar-te de com has canviat tu.” Nelson Mandela

“El viatge és una mena de porta. A través d’ella sortim de la realitat.” Guy de Maupassant

“He descobert que no hi ha manera més segura de saber si estimes o odies algú que fer un viatge amb ell.” Mark Twain

“No viatjo per anar enlloc, sinó per anar. Pel fet de viatjar. La qüestió és moure’s.” Robert Louis Stevenson

“El món és un llibre i aquells que no viatgen només llegeixen una pàgina.” Sant Agustí  

“El moment més bell d’un viatge és el seu record.” Laurence Sterne

Experiències a l'estranger

Tothom hauria de poder viatjar

   L’estudiant Marta Caparrós, CEO de YouTOOProject, va aterrar fa anys a Austràlia amb la intenció de sortir de la seva zona de confort i millorar el seu nivell d'anglès. Una vegada allà, va compaginar les classes amb el treball en una granja, i va decidir compartir la seva experiència a través de les xarxes socials. Al març de 2012 i sense inversió inicial va crear AUssieYouTOO.

Viu l’experiència de poder viatjar a l’estranger

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons