Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Fons Francesc Betriu

Biografia

 

Francesc Betriu i Cabeceran

Organyà, 18 de Gener de 1940 – València, 7 d'octubre de 2020

Guionista, productor, distribuïdor i crític de cinema

 

La formació acadèmica del lleidatà inclou estudis en Ciències Econòmiques i Ciències Polítiques i la diplomatura en Sociologia, així com estudis especialitzats en direcció a l’Escuela Oficial de Cinematografía de Madrid. Allà va poder aprendre de personatges com Luís García Berlanga, José Luis Borau, Carlos Saura o Jose Luis Sáenz de Heredia.

Durant els anys 60 va compaginar diferents feines, com a corresponsal a Madrid per a la revista "Fotogramas" i com a director de la "Revista Española de Sociología". També va formar part de la companyia de teatre independent "Los Goliardos".

El cineasta s’ha definit com a “pioner del curtmetratge de ficció” a través d’una productora que va crear a Madrid per fer curts de ficció professionals. Després d’una primera etapa com a director i productor de curtmetratges, durant la dècada dels 70 del segle XX va fer el salt als llargs. Va debutar amb "Corazón solitario", el 1972.

Després va adaptar diverses obres literàries a la gran i la petita pantalla, com l’esmentada ‘La plaça del Diamant’, versió que comptaria amb Sílvia Munt en el paper de Colometa i Lluís Homar en el de Quimet; "Réquiem por un campesino español", o les sèries "Vida Privada" a partir de la novel·la de Josep Maria de Sagarra, o ‘Una pareja perfecta’, adaptació de l’obra de Miguel Delibes "Diario de un jubilado".

"Mónica del Raval" (2008), "El día que murió Gracia Imperio" (2012) i "Lúltim aviador" (2019) són els darrers títols d’una filmografia construïda al llarg de més de sis dècades. Betriu també va rebre el Premi Sant Jordi de Cinematografia a la trajectòria el 2014 o el Premi Jordi Dauder el 2017, entre altres guardons.

Francesc Betriu és una figura essencial per entendre l’Espanya de la dictadura i la transició, així com les relacions entre el cinema i la literatura, tal com va expressar l’Acadèmia catalana de cinema, que el dia 20 de gener de 2020 li va lliurar el Premi Gaudí d’Honor – Miquel Porter 2020 per el seu ferm compromís social i per la diversitat de la seva producció, amb títols com "Furia española" o "La plaça del Diamant".

 

Fonts consultades

 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons