Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Fons Joan Baptista Xuriguera

Biografia

Joan Baptista Xuriguera i Parramona

Menàrguens, 1908 – Barcelona, 1987. Escriptor i polític

 

 

Joan Baptista Xuriguera va néixer a Menàrguens el 1908, i es traslladà amb la seva família a Lleida l'any 1913, ja que el seu pare havia estat nomenat conserge del Liceu Escolar.

En l'àmbit polític, va ser militant del grup lleidatà del Partit Comunista Català (1926) i un dels fundadors de Joventut Esquerrana (1930), que s'acabaria integrant al Bloc Obrer i Camperol. L'any 1932 es trasllada a Barcelona, on comença a treballar, a partir de 1933, de funcionari a l'ajuntament de la ciutat.

Amb l'esclat de la guerra civil, el 1936, torna a Lleida i forma part dels primers ajuntaments revolucionaris en representació del Partit Obrer d'Unificació Marxista. Tanmateix, arran de l'exclusió d'aquest partit de l'ajuntament lleidatà el 1937, retorna a Barcelona, traslladant-se a viure el 1938 a la Vajol (Alt Empordà). Poc mesos després, el gener de 1939 s'exilia a França, primer a Caussade i més tard a Montauban, on fundarà el Casal Català de Montauban.

El 1948 torna a Catalunya i s'instal·la a Térmens, posteriorment s'estableix a Barcelona. Durant aquests anys combinarà la tasca docent amb l'activitat literària i la vida cultural. El 1977 reingressa a l'Ajuntament de Barcelona, fins a la seva jubilació el 1987.

La seva producció literària abasta diferents camps: narrativa (La vida de Joan Ventura, El temps jove); poesia (Indíbil i Mandoni, El silenci rebel); teatre (La reina Margarida, Lucrècia); assaig (Evocació de Lleida, L'altra cara de la història de Catalunya, ); lingüística (Els verbs catalans conjugats, Nou diccionari de la llengua catalana).

Recull fotogràfic

 

Fonts consultades

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons