Després de fer una cerca bibliogràfica als diferents recursos d'informació, en moltes ocasions s'obté un nombre de documents (articles de revista, llibres, informes, tesis, pàgines web especialitzades, etc.) relacionats amb el tema del treball més gran del que es pot utilitzar. Per tant, és necessari avaluar aquesta informació per intentar seleccionar els documents que millor s'ajustin als teus interessos, és el que s'anomena pertinença.
A més, Internet ha esdevingut un espai obert a la lliure comunicació de tota classe d’informació. Hi conviuen recursos d'informació valuosos i fiables, preparats amb rigor i dignes de crèdit, amb altres recursos que no ho són. Recursos que no hi ha ningú que control·li, filtri o supervisi allò que transmeten. Per tant, cal seleccionar la informació que s'ha recuperat per tal de garantir, també, la seva qualitat i la seva fiabilitat.
Aquest vídeo (durada: 1:30) t'explica per què has d'avaluar la informació abans d'utilitzar-la en el teu treball:
És important avaluar la informació localitzada a través del web a causa dels motius següents:
Com es poden difondre les notícies falses: Noah Tavlin (durada: 3:41)
El 1998 es va publicar un treball pseudocientífic que afirmava que la vacunació rutinària dels nens causava autisme. Va inspirar tot un moviment antivacunació, tot i que el document original ha estat repetidament desacreditat per la comunitat científica. Els nens que no van ser vacunats a posta estan contraient malalties contagioses que havien estat pràcticament erradicades a Estats Units, algunes de les quals, mortals.
Un altre exemple són els articles de premsa escrits amb fins humorístics, però similars als reals, que també poden ser recollits pels mitjans, però de manera seriosa. Un article divertit publicat a la prestigiosa British Medical Journal titulat Energy expenditure in adolescents playing new generation computer games ha estat citat com a referència en publicacions científiques serioses més de 400 vegades.
Cal avaluar tant la informació obtinguda de fonts d'informació impreses, com la informació obtinguda a través de fonts d'informació a Internet. Per fer aquesta avaluació, s'han establert una sèrie de criteris mínims, que canvien segons d'on s'ha obtingut la informació que es pretén avaluar:
Ens els següents apartats trobaràs els principals criteris a seguir en cada cas.
Consell: Busca informació variada, consulta diferents recursos, Revisa'ls i compara'ls abans de donar per bona una informació. |