Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Acords transformatius per a la publicació en accés obert

Què són els acords transformatius?

La CRUE va assumir el compromís d’impulsar la Ciència Oberta, l'any 2019. Una comissió de la CRUE, el CSIC i les biblioteques universitàries han negociat acords transformatius amb les editorials Elsevier, Springer, Wiley i l’American Chemical Society (ACS). Aquests acords permeten que una part de la producció científica de la UdL pugui ser publicada en accés obert de forma immediata i llegida per qualsevol persona d’arreu del món. Els acords són vigents a partir del 2021 i fins el 2024 per a Elsevier, Springer i ACS. En el cas de Wiley, l'acord és per al 2021.

Els acords transformatius són contractes que transformen els acords tradicionals de subscripció de revistes entre les editorials i les universitats o consorcis. Aquests acords permeten publicar en accés obert immediat els articles publicats pels autors quan aquests són membres de la institució que subscriu l'acord sense pagar una APC (Article Processing Charges).

Els pressupostos abans destinats a "pagar per accedir" permeten passar gradualment a "pagar per publicar en accés obert". Per tant, els acords transformatius permeten publicar en accés obert una part del que la institució publica en les revistes d'una editorial i a la llarga, la seva totalitat. 

Els acords són amb les editorials següents: Elsevier, Wiley,  Springer i ACS. 

Qui són els beneficiaris dels acords transformatius?

  • El personal investigador de la UdL.
    • Quan l'article ha estat acceptat i el personal investigador de la UdL és l'autor de correspondència se li ofereix la possibilitat de publicar l'article en accés obert immediat.
    • En cas de publicar l'article en el marc d'un projecte, cal tenir present que les entitats finançadores requereixen d'una llicència Creative Commons CC BY.
    • Durant el 2021 les APC's s'assignen per ordre de petició en la plataforma de cada editor fins a exhaurir els bons disponibles inclosos en l'acord transformatiu amb cada editorial.

Eines d'accés obert

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons