Skip to Main Content

Enginyeria Agrària i Alimentària

Consells de cerca

Idea, light, lightbulb  El tema

La tria del tema, vindrà condicionada pels teus estudis i interessos; recorda que el teu tutor/a o professor/a també et pot orientar en aquest procés. Per trobar documents sobre un tema pots:

 • Cercar informació sobre el tema en diferents idiomes (català, castellà, anglès...)
 • Evitar articles i conjuncions
 • Utilitzar sinònims i variants de les paraules
 • No posar moltes paraules; no recuperarà res (silenci)
 • Evitar termes molt generals (per ex.: economia): recuperarà massa (soroll)
 • Quan trobis algun document que t'interessi, et pots fixar en les matèries que té assignades, et poden ser d'ajuda en posteriors cerques
 • Si necessites un tipus de document en concret, tens l'apartat "Tipus de recurs" per especificar si vols llibre, revista, tesis, etc.

Durant la cerca d'informació és probable que et trobis amb algun d'aquests fenòmens:

 • SILENCI DOCUMENTAL, quan no trobes gaire resultats sobre el teu tema
 • SOROLL DOCUMENTAL, quan trobes massa resultats sobre el teu tema

Per tal d'evitar això haurem de reformular la cerca, en el primer cas ampliant la cerca utilitzant altres termes de caire més general, i en el segon cas restringint la cerca utilitzant termes més específics i fent ús dels filtres que ens ofereix cada recurs i que ens permeten refinar el número de resultats (per interval cronològic, per tipologia documental, per idioma, per matèria...).

List, note, checklist, shopping, brief, ecommerce, business  Elabora un llistat de paraules clau

Aquest llistat et servirà per interrogar els diferents recursos i poder combinar temes generals i específics, i conformar l'estratègia de cerca més efectiva per tal d'estalviar temps durant la cerca d'informació.

Recorda que pots fer ús d'eines com diccionaris de sinònims, llistats d'encapçalaments de matèria i tesaurus per elaborar el teu llistat.

 Detective, hand lens, lens, magnifying glass, research, search, zoomCerca bàsica vs avançada

Tots els recursos d'informació (catàlegs, cercadors, bases de dades, etc) ofereixen una doble vessant per realitzar les cerques.

La cerca bàsica és la més senzilla, sobre una única capsa de cerca escrivim el que volem i el recurs ens retorna resultats en base als termes utilitzats. Amb la cerca bàsica el recurs cerca els termes a qualsevol lloc del document (al títol, autor, editorial, resum...), per tant és possible que hagis de reformular la cerca per ser més precís amb els resultats.

La cerca avançada permet especificar dins del recurs, en quina part del document vols que cerqui els termes utilitzats, i a més, permet anar combinant altres termes amb l'ús d'operadors booleans I, O i NO.

  Plus, and, minus, energy, negative, positive  Els operadors booleans i truncaments

 

Operadors booleans

Els operadors booleans són uns elements que permeten combinar les paraules claus, triades per a fer les cerques, i definir relacions entre aquestes. Ajuden a ampliar o reduir el nombre de resultats obtinguts en la cerca. No és convenient utilitzar de seguida l'operador NO, només quan tinguis la seguretat que no elimina resultats que sí que t'interessen.

AND, Y (intersecció)

Els resultats obtinguts contenen tots els termes que s'han indicat a la cerca (restringeix).

OR, O (suma)

Els resultats obtinguts contenen com a mínim un dels termes indicats a la cerca (amplia).

NOT, NO (exclusió)

Els resultats obtinguts exclouen el segon termes indicats a la cerca (restringeix).

 

Truncaments

De vegades et pots trobar amb diversos termes semblants que vols incloure en una cerca. Per a no haver d'escriure tots els termes, en moltes bases de dades pots utilitzar els caràcters comodí o de "truncament":

 • L'asterisc ( * ) substitueix a un nombre indefinit de caràcters (truncament). Se sol escriure a la dreta de la paraula clau per recuperar els plurals i les variants.

Per exemple, si escrivim treballa* ens recuperarà els resultats que incloguin les paraules treballadora, treballadors, treballar, treballant, etc.

També es pot afegir a l'esquerra per recuperar un terme amb diferents prefixos.

Per exemple *cardi ens recuperaria pericardi, miocardi, epicardi...

 

 • L'interrogant ( ? ) substitueix un sol caràcter, i es pot utilitzar enmig del terme (màscara) o al final.

Per exemple, na?ional recuperaria nacional, national, nazional...

 

 • Les cometes ("") realitzen una cerca exacta dels termes o frase que contenen, això permet ignorar la resta de resultats.

Per exemple, "historia de la antropología", "breast cancer cells" ...

 

La forma d'expressar un truncament o una màscara pot variar d'una base de dades a una altra, només has de consultar l'ajuda de cada base de dades per saber quina és l'expressió que utilitza.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons