La tria del tema, vindrà condicionada pels teus estudis i interessos; recorda que el teu tutor/a o professor/a també et pot orientar en aquest procés. Per trobar documents sobre un tema pots:
Durant la cerca d'informació és probable que et trobis amb algun d'aquests fenòmens:
Per tal d'evitar això haurem de reformular la cerca, en el primer cas ampliant la cerca utilitzant altres termes de caire més general, i en el segon cas restringint la cerca utilitzant termes més específics i fent ús dels filtres que ens ofereix cada recurs i que ens permeten refinar el número de resultats (per interval cronològic, per tipologia documental, per idioma, per matèria...).
Aquest llistat et servirà per interrogar els diferents recursos i poder combinar temes generals i específics, i conformar l'estratègia de cerca més efectiva per tal d'estalviar temps durant la cerca d'informació.
Recorda que pots fer ús d'eines com diccionaris de sinònims, llistats d'encapçalaments de matèria i tesaurus per elaborar el teu llistat.
Tots els recursos d'informació (catàlegs, cercadors, bases de dades, etc) ofereixen una doble vessant per realitzar les cerques.
La cerca bàsica és la més senzilla, sobre una única capsa de cerca escrivim el que volem i el recurs ens retorna resultats en base als termes utilitzats. Amb la cerca bàsica el recurs cerca els termes a qualsevol lloc del document (al títol, autor, editorial, resum...), per tant és possible que hagis de reformular la cerca per ser més precís amb els resultats.
La cerca avançada permet especificar dins del recurs, en quina part del document vols que cerqui els termes utilitzats, i a més, permet anar combinant altres termes amb l'ús d'operadors booleans I, O i NO.
Els operadors booleans són uns elements que permeten combinar les paraules claus, triades per a fer les cerques, i definir relacions entre aquestes. Ajuden a ampliar o reduir el nombre de resultats obtinguts en la cerca. No és convenient utilitzar de seguida l'operador NO, només quan tinguis la seguretat que no elimina resultats que sí que t'interessen.
![]() |
AND, Y (intersecció) Els resultats obtinguts contenen tots els termes que s'han indicat a la cerca (restringeix). |
![]() |
OR, O (suma) Els resultats obtinguts contenen com a mínim un dels termes indicats a la cerca (amplia). |
![]() |
NOT, NO (exclusió) Els resultats obtinguts exclouen el segon termes indicats a la cerca (restringeix). |
De vegades et pots trobar amb diversos termes semblants que vols incloure en una cerca. Per a no haver d'escriure tots els termes, en moltes bases de dades pots utilitzar els caràcters comodí o de "truncament":
Per exemple, si escrivim treballa* ens recuperarà els resultats que incloguin les paraules treballadora, treballadors, treballar, treballant, etc.
També es pot afegir a l'esquerra per recuperar un terme amb diferents prefixos.
Per exemple *cardi ens recuperaria pericardi, miocardi, epicardi...
Per exemple, na?ional recuperaria nacional, national, nazional...
Per exemple, "historia de la antropología", "breast cancer cells" ...
La forma d'expressar un truncament o una màscara pot variar d'una base de dades a una altra, només has de consultar l'ajuda de cada base de dades per saber quina és l'expressió que utilitza.