Skip to Main Content

25 anys de l'Aula de Poesia Jordi Jové: Introducció exposició

Introducció

   

   ​

   L’Aula de poesia de la Universitat de Lleida va iniciar la seva activitat l’any 1994 sota la direcció de Pere Rovira, escriptor i professor de literatura espanyola moderna i contemporània al Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la Universitat de Lleida.

L’any 2004 va ser rebatejada com a Aula de poesia Jordi Jové en memòria del poeta i professor del mateix Departament (Lleida, 1954-2003). Afavorir el coneixement de la poesia actual, donar veu als seus autors mitjançant lectures públiques comentades i difondre la seva obra són els principals objectius de lAula de poesia Jordi Jové, oberta a la comunitat universitària i a la societat en general.

  Enguany l’Aula de poesia celebra els seus 25 anys i la Universitat de Lleida, des de la Unitat de Biblioteca I Documentació, ho ha volgut celebrar amb aquesta exposició que us convidem a visitar.

Amb P de Poesia

   L'Aula organitza en període acadèmic recitals de poesia a càrrec dels mateixos poetes, a cadascun dels quals dedica la publicació d’un recull de poemes en acurades edicions dins la col·lecció Versos. En l'actualitat està dirigida pel Dr. Julián Acebrón, professor de literatura espanyola al Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica, i n'és coordinador el poeta i professor Amat Baró. L’objectiu és oferir, a la comunitat universitària i a totes les persones atretes per la literatura, un seguit d’activitats poètiques programades al llarg del curs, entre les quals destaquen recitals singulars a càrrec de poetes de les darreres generacions i la publicació dels respectius reculls poètics.

Bibliografia exposada

Col.lecció Versos 1995 – 2019

La ciutat, la poesia i l'artifici

 

   (...) Quan la poesia es defineix a si mateixa com el territori del sentiment, està replicant en bona mesura a les veus que proclamen la ciutat com l’espai de la raó, d’una raó encotillada pels criteris de la utilitat rendible. Però en la seva definició, la poesia alimenta de manera indirecta el règim d’aïllament, perquè pressuposa un sentiment al marge de la raó i les ideologies.

Pere Pena. Poeta, pedagog i escriptor

El cartell

La publicació del simposi

Resultado de imagen de la poesia i la ciutat lleida  

   Aquesta edició reuneix els poetes que van participar en la trobada “La poesia i la ciutat”, celebrada a Lleida els dies 9, 10, 11 de novembre de 1994. De tots ells i dels artistes que l’han il·lustrat, és el mèrit d’aquest llibre.

Retalls de Música i Pols. Dietari del 2017

(...)  Germán va venir a Lleida un parell de vegades, la primera amb motiu del simposi sobre la poesia i la ciutat, que Pere Pena i jo vam organitzar l’any 1994, al qual van assistir la majoria dels poetes, que anys més tard, serien els grans noms de la generació realista; un simposi que es va celebrar a la universitat, amb les aules abarrotades de públic, encara que això, avui, pugui semblar mentida. Van ser quatre dies i quatre nits memorables, d’amistat, ebrietats felices, fugacitats amoroses i, sobretot, intel·ligència i emoció poètica. Recordo l’última matinada, a la barra del darrer bar, les llàgrimes d’algun poeta, perquè l’endemà s’acabava la festa. Germán era molt amic de Jon Juaristi, i va haver d’encarregar-se de substituir-lo i llegir els seus poemes en la sessió corresponent, perquè Juaristi s’havia quedat sense veu, cantant, bevent i fumant, la nit anterior. Ho va fer amb tanta gràcia, que ningú no va trobar a faltar el poema substituït.

Música i Pols. Dietari del 2017. (Proa, Barcelona 2019)

Autor: Pere Rovira

Poesia i ciutat

   El simposi La poesia i la ciutat (Lleida, del 9 a l’11 de novembre de 1994) inaugurà l’Aula de Poesia de la UdL, d’ençà del 20 d’abril de 2004 anomenada Aula de Poesia Jordi Jové en memòria del poeta i professor de la Universitat de Lleida (Lleida, 1954-2003). La col·lecció Versos ha estat dirigida per Pere Rovira, escriptor i professor de literatura espanyola moderna i contemporània al Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica de la UdL, des del seu inici, l’any 1995, fins la publicació del número 52.

LA POESIA I LA CIUTAT

(1994)

 

   Poesia i ciutat o universitat i ciutat són binomis que tradueixen una òptica, un posicionament urbà del proposant; segurament perquè es vol declara que, ja sigui la poesia o bé la universitat es veuen, es volen, en definitiva són, manifestacions urbanes. (...) Aquesta és la percepció que es té després de llegir La poesia i la ciutat. Tant els qui promouen l’Aula de Poesia de la Universitat de Lleida com els divuit poetes del llibre, s’han implicat en una conceptualització urbanística de la poesia, prenent la ciutat com a símbol, com a lloc d’activitat, no pas com a esquema temàtic. Aquest és el plantejament que , ara a Lleida, permet establir el paral·lelisme poesia-ciutat i universitat-ciutat

Jaume Porta i Casanellas. Rector

Morella, octubre de 1994

Sis artistes

Manuel Castellnou

Albert Coma Estadella

Sandra Esquerra

Jordi Jové Viñes

Carles Sàez

Pedro Sandoval

Contacte

Biblioteca Jaume Porta    Resultado de imagen de telephone icon +34 973 00 35 12   Resultado de imagen de e-mail icon bibcc@sbd.udl.cat

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons