Skip to Main Content

El llegir no fa perdre l'escriure: Pedrolo

Homenatge a Manuel de Pedrolo. 25 anys de la seva mort

Presentació

L'autor de la frase “És bo trobar-se en un llibre o trobar-hi l'altre”, l'escriptor Manuel de Pedrolo va néixer el primer d'abril de 1918 a la població de l'Aranyó, a la comarca de la Segarra.

Considerat com uns dels escriptors més importants del segle XX, tot i que va destacar principalment com a novel·lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig i traducció. Autor polifacètic per excel·lència, tradueix obres d'autors com John Dos Passos, Jean-Paul Sartre i William Faulkner.

La seva obra, amb més d'un centenar de publicades, el va convertir en un dels autors més prolífics de la literatura catalana contemporània. La novel·la Mecanoscrit del segon origen és el segon llibre més venut de la literatura catalana, superat només per La plaça del Diamant de Mercè Rodoreda, i el més venut en el gènere de la ciència ficció de tot l'Estat. La novel·la, considerada un referent, ha estat traduïda al castellà, al neerlandès, al basc, al gallec, al francès, al romanès i al portuguès. Va ser duta a la televisió per mitjà d'una sèrie de gran èxit, dirigida per Ricard Reguant, produïda i emesa per Televisió de Catalunya durant la temporada 1985-86.

El lleidatà Carles Porta ha dirigit el film Segon Origen que adapta la cèlebre novel·la i que serà presentada a la 48a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que se celebrarà del 9 al 18 d'octubre.

Manuel de Pedrolo obté diversos Premis Literaris i l'any 1979 és distingit amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Enguany se celebra el 25è aniversari de la seva mort. El 26 de juny de 1990, als setanta-dos anys, Manuel de Pedrolo moria deixant una obra ingent. Tanmateix, el seu llegat literari, ètic, polític i humà continua entre nosaltres i és per aquest motiu que la Biblioteca de Cappont, a través del seu fons, li vol retre un homenatge.

Pedrolos...

100 pàgines triades per mi

Enllaços d'interès

Entrevista a Manuel de Pedrolo

Manuel de Pedrolo entrevistat per Joaquim Maria Puyal a l'any 1983.

Manuel de Pedrolo: Trencant l'oblit

Hi ha un Pedrolo més enllà del Mecanoscrit? El documental Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit reivindica l'escriptor, 25 anys després de la seva mort.

Vídeo original: TV3 a la Carta

Què us ha semblat la biblioguia?

He conegut la figura de Manuel de Pedrolo: 3 vots (42.86%)
He conegut millor l'obra de Manuel de Pedrolo: 4 vots (57.14%)
Total de vots: 7

“Impulsar la Cultura és defensar la democràcia”

Àlex Martín Escribà (estudiós del gènere de novel·la negra): “Manuel de Pedrolo introueix en la literatura catalana narratives populars, gèneres que no es feien a Catalunya”

Sebastià Bennassar, un dels escriptors en llengua catalana més declaradament pedrolians: "Pedrolo encara ara és incòmode perquè apel·la a la nostra consciència. Ara seria el moment de reconèixer els molts errors comesos amb ell"

Unitat Tècnica Central (UTC)

Profile Photo
Unitat Tècnica Central
Contacte:
C. de Jaume II, 67
25001 Lleida
Horari de 9:00 a 21 :00
973003511
973003512
Website
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons