Skip to Main Content

Competències informacionals (curs 2018-19)

Fonts d'informació

Una font d'informació és tot objecte o subjecte que generi, contingui, subministri o transfereixi informació. (Melvin Morales Morejón)

Al mateix temps que anem recopilant les fonts que utilitzarem per fer el nostre treball, és molt important que avaluem quina informació ens proporcionen, ja que no tota la informació és valida. Per això ens hem d'assegurar que les fonts són fiables.

Ara veurem com avaluar les fonts d'informació.

 Recordeu que la biblioteca proporciona recursos d'informació seleccionats per professors i investigadors, per tant, el seu contingut és fiable per a ús acadèmic.

 

(L'elaboració d'aquesta guia està basada en la guia de la Universidad de Deusto)

 

Introducció

Quan feu la vostra cerca, és important trobar informació que sigui fiable i adequada.

És possible que hagueu d'utilitzar determinats tipus de fonts, com ara fonts primàries o secundàries, o tipus específics de publicacions periòdiques, com revistes especialitzades. Pot ser que sigui necessari limitar el nombre de fonts que utilitzareu. Sovint, les fonts d'Internet entren en aquesta categoria.

En tots els casos, sempre s'ha d'avaluar la informació que incloureu al vostre treball.

Fonts d'informació

Els mitjans més fiables per localitzar informació vàlida per a un treball acadèmic o d'investigació són:

  • Cercadors  científics o acadèmics com Océano, Google Scholar, etc.
  • Bases de dades de contingut científic o acadèmic. A través de la biblioteca es pot accedir a les bases de dades que ofereixen ProQuest, EBSCOHost, Aranzadi Digital, etc.
  • Catàlegs de biblioteques com el nostre, el CCUC, Rebiun ...
  • Revistes acadèmiques o científiques. Les revistes tenen comitès que revisen el contingut dels articles que publiquen, per tant, són documents fiables.

Es desaconsella l'ús de les fonts que no tinguin rigor científic o acadèmic

Per determinar si un recurs és o no fiable, hem d'analitzar els següents criteris: autor, procedència, contingut, actualització, propòsit i audiència.

Criteris per avaluar les fonts d'informació

Qui ho ha escrit?

L'autor és, probablement, un dels aspectes més importants a tenir en compte a l'hora d'utilitzar un recurs d'informació. Per avaluar la qualitat d'una publicació hem de saber les següents dades sobre l'autor:

 

  • Si és un especialista en la matèria que ens ocupa
  • El seu prestigi
  • Cerqueu l' adreça electrònica de l'autor o l'URL de la pàgina per a verificar el càrrec i la filiació de l'autor en una institució determinada.

  • Verifiqueu que es pot consultar el lloc sense problemes, que estigui sempre accessible

  • Constateu que l'URL té una categoria de domini acabada en .edu, .gov, .org

  • Reviseu la secció “About” o “Contacteu amb

On es troba la informació?

En la major part dels casos, la revista en què es publica un article o l'editorial que edita un llibre és un indicador molt valuós per establir la validesa dels seus continguts.

En el cas de les revistes, generalment disposen de comitès que revisen la qualitat dels continguts que publiquen, per tant la seva validesa està garantida. Algunes, addicionalment, se sotmeten a revisions per parells (revistes peer - reviewed), que és un procediment mitjançant el qual experts aliens a la pròpia publicació revisen els continguts per certificar la seva qualitat.

En el cas de les editorials, les publicacions editades per editorials prestigioses, organismes oficials, universitats, etc.  tenen, a priori, garantida la validesa dels seus continguts, ja que, aquests organismes o editorials responen per ells.

 

Comproveu la qualitat de l'editor responsable de la publicació o de la revista que publica l'article.
De què es tracta?

Per valorar si una informació és fiable, hem d'avaluar críticament el seu contingut tenint en compte els següents aspectes:

  • Que proporcioni una informació precisa
  • Que la informació no estigui manipulada o esbiaixada
  • Que les conclusions estiguin degudament argumentades
  • Que es mostrin, clarament, les fonts utilitzades (bibliografies)

     Comproveu que la informació consultada sigui precisa i estigui bé documentada

Quan s'ha escrit?

Un altre aspecte fonamental per distingir una informació vàlida és l'actualització del seu contingut. Hem de tenir en compte:

  •     Data de publicació. Si la font que estem consultant no ha estat escrita recentment és possible que la informació no estigui actualitzada, per tant, hem d'assegurar que la informació sigui fiable. Si, per contra, estem consultant una informació publicada recentment, el més probable és que estigui actualitzada i contingui les últimes novetats en la seva disciplina científica.
  •     Actualització del contingut. Hi ha disciplines en què l'avanç científic és molt ràpid, per tant, no sempre els llibres publicats en els últims anys estan actualitzats. És fonamental comprovar que la informació és actual.

Comproveu que la informació estigui actualitzada amb els últims avenços en la vostra àrea de coneixement.

Amb quina finalitat s'ha escrit?

No tots els recursos d'informació tenen una finalitat científica o acadèmica, un recurs d'informació pot estar escrit amb altres fins, per tant és fonamental que determinem quin és el propòsit de la informació que hem trobat.

Per norma general, tota la informació localitzada en revistes acadèmiques o científiques o llibres de la biblioteca té com a finalitat servir de suport a l'estudi i la investigació; són, per tant, fonts fiables.

Assegureu-vos de consultar la informació que s'utilitzi o provingui de fonts acadèmiques o científiques.
A qui està dirigit el nostre treball?
  • La informació s'escriu per comunicar una sèrie de fets concrets a un públic determinat.
  • A l'efecte d'utilització per a un treball acadèmic universitari, hem d'assegurar que la font que estem consultant és apropiada per al nivell acadèmic exigit. És a dir, no seria apropiat basar-nos en una obra divulgativa, dirigida al públic general.
  • Considereu el llenguatge i l'estil de la pàgina: una prosa densa, molt tècnica i amb referències bibliogràfiques, generalment va dirigida a acadèmics.

Comproveu que la informació consultada està dirigida al públic acadèmic o científic.

Tipus de fonts d'informació (quadre resum)

Necessiteu ajuda?

  Sol·liciteu una sessió de formació

 

   Pregunta

 

Ajudeu-nos a millorar la guia!!

Si trobeu a faltar algun recurs en aquesta guia o teniu algun suggeriment per millorar-la, envieu-nos-el a través d'aquí.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons