Skip to Main Content

Mendeley: gestor de referències bibliogràfiques

Guia d'ús del gestor de referències bibliogràfiques Mendeley

Importació indirecta a través de fitxers en format RIS, BibTex o XML

Algunes bases de dades són incompatibles amb l'opció d'importació directa a través del Web Importer. En aquests casos has d'importar les referències a través de fitxers en format RIS, BibTeX o XML.
Des de Mendeley Desktop / Mendeley Reference Manager i a través del menú File, opció Import, pots importar les referències guardades prèviament en un fitxer RIS, BibTeX o XML.

Per importar de la base de dades Dialnet  un arxiu RIS o BibTeX, has de seguir els  passos següents:

Una vegada feta la cerca a Dialnet visualitza els documents i referències que t’interessin i selecciona'ls (1). Clica sobre Selección (2) i escull el format amb què vols que s'importin les referències seleccionades (3)Desa el fitxer a l'ordinador.

Guarda l'arxiu .RIS al teu ordinador. Des de Mendeley Desktop / Mendeley Reference Manager arrossega l'arxiu directament a All Documents o la carpeta corresponent. També pots fer-ho des de FileAdd Files i seleccionar l’arxiu. Mendeley entra les dades directament. Si no l’has adreçat a cap carpeta quedaran a Unsorted.

Tinguis en compte que el format .RIS no volca directament els pdf. Si entre el llistat de referències hi ha un article en pdf, caldrà guardar primer el pdf a l’ordinador, després exportar les referències (arxiu format .RIS), i finalment, des de la referència, fer Add File i recuperar el pdf per pujar-lo a Mendeley.

Des de la base de dades Web of Science pots importar directament una o diverses referències a la vegada a través del Web Importer, però també hi ha la possibilitat de fer-ho de la manera següent amb el format BibText:

Una vegada feta la cerca a Web of Science visualitza els documents i referències que t’interessin i selecciona'ls (1). Clica sobre exportar (2) i escull el format BitText .(3) Desa el fitxer a l'ordinador.


Des de la base de dades InDICEs CSIC pots importar una o diverses referències amb format BibText o RIS:

Una vegada feta la cerca a la base de dades visualitza el/s document/s i referència/es que t’interessin i selecciona'ls (1) . Clica sobre exportar (2) escull el format Ris o BibText (3).Torna a seleccionar l'opció Exportar (4) i desa el fitxer a l'ordinador.

Per tal que no tinguis problemes amb els accents a l'hora de fer la importació del fitxer RIS a Mendeley, és important que realitzis les següents accions:

  1. Obrir el fitxer RIS amb el Bloc de notes o l'Editor de text
  2. Fer Anomena i desa i canvieu la codificació de caràcters a UTF-8
  3. Ara ja tens el fitxer .RIS preparat per importar-lo a Mendeley

Mendeley permet importar registres des d'altres gestors bibliogràfics, per exemple: EndNote, Zotero. En alguns gestors, per mantenir l'estructura, es recomana la importació carpeta per carpeta. Per tant, en primer lloc es recomana crear les carpetes necessàries i després realitzar la importació carpeta per carpeta.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons