Skip to Main Content

Mendeley: gestor de referències bibliogràfiques

Guia d'ús del gestor de referències bibliogràfiques Mendeley

Informació important

A causa dels canvis recents a Mendeley, és possible que la versió d'escriptori de Mendeley (Mendeley desktop / Mendeley Reference Manager) deixi de reconèixer les adreces de correu electrònic dels usuaris de la UdL. Quan inicieu una sessió no ho feu a través de l’opció institucional, perquè us pot aparèixer un missatge d'error que diu: It looks like you are trying to sign in using your institution’s Shibboleth account”.

Recomanem iniciar la sessió utilitzant l’opció nom d’usuari i contrasenya habitual. 

 

 Com a part de l'evolució contínua de Mendeley, a partir de l'1 de setembre del 2022, els usuaris ja no podran descarregar ni instal·lar el programari Mendeley Desktop. Els usuaris existents de Mendeley Desktop podran continuar utilitzant-lo fins a l'avís definitiu d'eliminació de Mendeley Desktop.

 

Què és Mendeley i quines possibilitats us ofereix?

Mendeley és un gestor de referències bibliogràfiques i una xarxa social acadèmica que et pot ajudar a organitzar la teva recerca, col·laborar amb altres usuaris i conèixer els darrers documents publicats. Mendeley et permet:

 • Generar bibliografies de manera automàtica
 • Trobar documents rellevants de les teves àrees d'interès
 • Importar amb facilitat documents d'altres plataformes
 • Col·laborar fàcilment amb altres usuaris
 • Accedir als teus documents des de qualsevol lloc via web

Mendeley combina una versió d'escriptori (Mendeley Desktop / Mendeley Reference Manager) amb una versió web (Mendeley Web) que cal sincronitzar.

Mendeley ofereix una versió gratuïta, Mendeley Free, i una versió institucional, Mendeley Institutional Edition (MIE) a la qual la Universitat de Lleida dona accés mitjançant el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). Coneix els avantatges.

Crear un compte

Per tal de poder utilizar Mendeley, cal que et creïs un compte a https://www.mendeley.com introduïnt les teves dades personals i acadèmiques.

La Universitat de Lleida disposa d'un accés institucional pels membres de la comunitat universitària (Mendeley Institutional Edition - MIE) que ofereix més prestacions que la versió gratuïta:

 • Espai per la biblioteca personal de fins a 100GB
 • Emmagatzematge per a grups d’investigació de fins a 100GB
 • Nombre de grups privats il·limitats
 • Grups privats de fins a 100 persones a cada grup

Accedeix al teu compte de Mendeley des d'un ordinador connectat a la xarxa de la UdL i automàticament podràs beneficiar-te dels avantatges d’un compte MIE. Pots comprovar que el teu compte és Mendeley Institutional Edition (MIE)​ des de l'adreça https://www.mendeley.com/account/details/

Un cop creat el compte ja et pots descarregar al teu ordinador el Mendeley Desktop / Mendeley Reference Manager i instal·lar al teu navegador el Mendeley Web Importer.

Entra a la versió Mendeley Web --- My account --- Settings and privacy --- Subscription o bé ho pots comprovar a l'opció de  My groups.

Instal·lacions

Mendeley Desktop / Mendeley Reference Manager és la versió d'escriptori de Mendeley vinculada a l'ordinador o al dispositiu, que et permetrà gestionar i accedir a les teves referències i amb què podràs treballar sense connexió a Internet.  

Mendeley Desktop / Mendeley Reference Manager permet:

 • Editar citacions
 • Crear carpetes i subcarpetes
 • Etiquetar i buscar referències dins la teva biblioteca
 • Compartir les teves referències
 • Crear grups. 

Es pot instal·lar a tots els ordinadors que vulguis, et pots baixar el programari gratuïtament des de https://www.mendeley.com/download-desktop/Mendeley Desktop / Mendeley Reference Manager és compatible amb diversos sistemes operatius (WindowsMAC i Linux).

Instal·la el Web Importer (extensió o botó Save to Mendeley) per importar documents i referències de manera automàtica des d’un grup de recursos i bases de dades que ho permeten.

Des de la part inferior de qualsevol pàgina (Mendeley Web):

En funció el navegador, pots:

 • Descarregar l’extensió (Install Chrome browser extension o Download Firefox browser extension) (Chrome i Firefox)
 • Seleccionar i arrossegar el botó Save to Mendeley a la barra del navegador o adreces d’interès (favorits) (Safari i Internet Explorer).
 • Chrome i Firefox et permeten instal·lar el botó Save to Mendeley des de la configuració Safari i IE.

Cal tenir habilitada la barra d’eines del navegador per veure aquest botó. Segueix les instruccions.

També ho pots fer des de Mendeley Desktop / Mendeley Reference Manager Tools  Install Web Importer.

El plugin de citació de Mendeley et permet citar fàcilment els documents que has afegit a la teva biblioteca de Mendeley, així com generar ràpidament una bibliografia de les referències citades. A més, et permet utilitzar l'estil de citació que t'interessi i fàcilment canviar-lo per un altre.

És necessari que instal·lis el plugin corresponent segons el teu processador de text. Des  del menú Tools escull l'opció Install... apropiada al teu processador de text.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El plugin de citació es visualitza així:

 LibreOffice com una barra d'eines a la part superior de la pantalla:

Microsoft Word per a Windows apareix a la pestanya Referències com un nou conjunt d'eines per a Mendeley Cite-o-Matic:

Pluguin recomanat per les últimes versions de Word 2016 i superiors, Microsoft OnlineMicrosoft Office 365 i Microsoft Word per iPad.

Per instal·lar-lo, has d'anar a la pestanya Inserir i després a Complementos. Llavors només s'ha de cercar Mendeley Cite i fem un clic a sobre per afegir-lo.

També es pot inserir a través de la pàgina de Mendeley Cite, s'ha de clicar a "Get Mendeley Cite" s'enllaçarà a Microsoft Appsource on s'ha de fer clic a Get it Now.

Una vegada el pluguin està instal·lat, estarà disponible a Referencias. Si es fa un clic a Mendeley Cite, s'obre un bloc lateral.

Primer s'ha d'iniciar la sessió de Mendeley Web, llavors es visualitzarà la teva biblioteca.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons