Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Pompeu Fabra: El Mestre: Pompeu Fabra. El Mestre

Fabra. El seny ordenador de la nostra llengua

         Fabra, enginyer industrial de carrera, és un autodidacte genial en el món de la ciència lingüística d’orientació gramatical, que en aquells anys es difongué en el món universitari europeu.

         Fabra està escrivint tota l’estona sobre hipòtesis de laboratori  profundament lúcides: una llengua literària futura vinculada a un Estat –perquè sols els estats tenen capital- que es diu Catalonia, que sembla que és el "om" anglès –internacional- de Catalunya.

“La gent parlava el català, però no el sabia escriure. Faltava el gramàtic”. 

(Narcís Garolera. Filòleg)

Poema de Martí i Pol dedicat al Mestre

Per guanyar la batalla

Que, bé prou que ho sabeu,

encara balla,

no hi ha, mestre Pompeu,

com que seguim a poc a poc i a peu,

la lliçó que fa un segle ens ensenyeu

Un tastet de bibliografia

Pompeu Fabra, l'home de la llengua

L'ànima d'una llengua

   Des del primer moment de la dictadura de Primo de Rivera, Fabra col·laborà i impulsà iniciatives de caràcter resistent. El novembre del mateix 1923 fou l’ànima d’un Comitè de la Llengua Catalana per difondre la llengua mitjançant cursets oferts a totes les corporacions catalanes; la ràpida prohibició governamental aturà aquesta actuació.

L'estudiant Fabra

   En el moment d’escollir una carrera, Fabra va escoltar més que no pas la veu de la seva veritable vocació, les recomanacions del seu pare, el qual, influït per Bartomeu Galí, s’havia fet la il·lusió, com tants altres pares d’aquella època, de tenir un fill enginyer.

(Pompeu Fabra. Biografia essencial. A. Bladé Desumvila)  

Obres completes de Pompeu Fabra en versió digital

Material audiovisual sobre el Mestre

Gramàtiques

   Al llarg de la seva vida, Pompeu Fabra va escriure sis gramàtiques que els experts consideren principals. Com que es tracta d'obres escrites en èpoques diferents i, a més a més, tenen enfocaments i extensions també diferents, aquestes gramàtiques reflecteixen al capdavall l'evolució intel·lectual de Pompeu Fabra.

(L'abecé de Pompeu Fabra. Generalitat de Catalunya)

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons