Skip to Main Content

Ciència oberta en xifres a la UdL: Dades 2023

La ciència oberta representa un canvi en el context científic i en la pràctica del treball d’investigació, on els processos i els resultats estan disponibles obertament en condicions que promouen la compartició, l'ús, la cooperació i la responsabilitat social. Les publicacions, les dades de recerca, els materials docents han de ser accessibles, comprensibles, reproduïbles i reutilitzables de manera permanent. Té com a objectiu l’obertura, l’intercanvi i una major transparència de coneixement en tots els àmbits de la societat.

 

 

Font: Observatori de l'Accés Obert

Durant l'any 2023 a la UdL s'han publicat 919 articles i un 77,5% estan en accés obert al Repositori Obert UdL.

Dades de recerca en accés obert a CORA.RDR

Font: CORA.Repositori de Dades de Recerca.

CORA.RDR és un repositori de dades federat i multidisciplinari per a la publicació de conjunts de dades de recerca en mode FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable) i seguint les directrius de l'European Open Science Cloud (EOSC).

Durant l'any 2023 a la UdL s'han publicat 14 datasets a CORA.RDR.

Plans de gestió de dades creats a CORA.eiNa DMP

 

Font: CORA.EiNaDMP

CORA.eiNa DMP és una eina que permet, mitjançant plantilles, crear, revisar i compartir plans de gestió de dades que permetin complir els requisits de les agències de finançament.

Evolució dels articles en accés obert a la UdL: 2011-2023

  Pura Híbrida Bronze Repositori Total accés obert No accés obert
2022 278 (43,2%) 116 (18%) 15 (2,3%) 61 (9,5%) 470 (73%) 174 (27%)
2023 391 (42,5%) 234 (25,5%) 61 (6,%) 26 (2,8%) 712 (77,5%) 207 (22,5%)

Font: Observatori de l'Accés Obert

L'observatori té per objectiu fer el seguiment de l'estat de l'Accés Obert a les universitats catalanes. Actualment, la font d'informació utilitzada és Openalex.

Tesis Doctorals en accés obert a TDX

Font: CORA.TDX. Tesis Doctorals en Xarxa

TDX (Tesis Doctorals en Xarxa) és un repositori cooperatiu que conté, en format digital, tesis doctorals llegides a les universitats de Catalunya i d'altres comunitats autònomes.

Durant l'any 2023 a la UdL s'han llegit 107 tesis doctorals i un 96,3% estan en accés obert a TDX.

Acords transformatius

APCs utilitzats per editor

 

 

APCs utilitzats per anys

 

Font: BiD.Àrea serveis usuaris 

Els acords transformatius són contractes que transformen els acords tradicionals de subscripció de revistes entre les editorials i les universitats o consorcis. Aquests acords permeten publicar en accés obert immediat els articles publicats pels autors quan aquests són membres de la institució que subscriu l'acord sense pagar una APC (Article Processing Charges). Més informació

Durant l'any 2023 s'han publicat 112 articles amb APCs gratuïtes. El creixement respecte a l'any 2022 ha estat d'un 8,65%.

 

 

Més informació

Per a més informació contacteu amb repositori@udl.cat

  Español

  English

La traducció d'aquesta pàgina és mitjançant el traductor de Google

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons