Skip to Main Content

Fons Montserrat Dalmases

Biografia

undefined

Maria Montserrat Dalmases i Orobitg (Lleida, 08.10.1924 - Tàrrega, 14.01.2017).

Mestra i pedagoga.

Montserrat Dalmases va néixer el 8 d'octubre de 1924, al n° 37 del carrer Cavallers de Lleida. Els seus pares, Josep  i Carme, tenien una bodega de vins als baixos de l'edifici, on ara hi ha la casa dels artistes.

Després de cursar Magisteri, va començar la seva tasca docent com a interina a petits pobles com La Tallada (la Segarra) o Castellar de la Ribera (el Solsonès). Per un seguit de casualitats, l'any 1958 va anar a parar al nucli de Claravalls (Urgell), on va disposar d'una escola per ella sola però sense cap mena de recursos ni directrius clares. Això li va permetre gestionar la seva pròpia escola, fer i desfer a la seva manera i fer ús dels seus propis mètodes i materials. La seua col·lecció de materials didàctics tenia com a objectiu afavorir l'aprenentatge autònom a un espai específic que va batejar com "l'aula dels jocs".

Gràcies al seu mètode, Dalmases està considerada una pionera de la innovació pedagògica a l'escola rural. L’Escola Rural és coneguda com l’escola de les tres “P”: Petita, de Poble i Pública. És una escola arrelada al territori, que dóna vida al municipi, que a vegades n’és el pal de paller i/o dinamitzadora d’una part de la vida que el poble genera, que aglutina activitats, persones, i que és motiu de trobada i aprenentatge. Dalmases va conjuminar a la seva escola tot aquest conjunt. En reconeixement al seu mèrit docent va ser premiada amb la medalla d'Alfons X el Savi, el 2013; sobretot perquè està considerada una pionera de la innovació pedagògica a l'escola rural. 

Coneguda com la mestreta del poble, morí a Tàrrega, el 14 de gener de 2017.

undefinedundefined

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons