Skip to Main Content

Recursos Educatius Oberts (REO)

Open Education Week, del 7 a l'11 de març de 2022

L'Open Education Week (OEW) és un esdeveniment global i anual impulsat per l'Open Education Consortium amb l'objectiu d'augmentar la consciència sobre l'ensenyament obert arreu del món. Aquest ensenyament i aprenentatge es basa amb materials educatius lliures i disponible en línia perquè els puguin fer servir professors, estudiats i autodidactes. 

Per conmemorar aquesta setmana, CRUE-REBIUN ha recollit diferents recursos i iniciatives especialitzades en recursos educatius oberts i educació oberta.

Els Recursos Educatius Oberts (REO)

La Fundació William and Flora Hewlett defineix els Recursos Educatius Oberts (REO) com: "recursos per a l'ensenyament, l'aprenentatge o la recerca que es troben al domini públic o bé que han estat publicats amb una llicència de propietat intel·lectual que permet que se'n faci un ús lliure. Els recursos educatius oberts inclouen cursos complets, materials del curs, llibres de text, vídeos en streaming, exàmens, software i qualsevol altra eina o material que pugui ser utilitzat per donar suport a l'accés del coneixement."  

 

Segons la declaració de la Unesco (2012) els Recursos Educatius Oberts (REO) són: "materials d'ensenyament, aprenentatge i investigació en qualsevol suport o en qualsevol altre tipus, que sigui de domini públic o que hagi estat publicat en una llicència en obert que permeti l'accés gratuït als materials, així com l'ús, la seva adaptació i redistribució per altres sense cap mena de restricció o amb restriccions limitades".

Utilitzar els REO

L'ús de les llicències Creative Commons proporcionen 5 punts clau a l'hora d'utilitzar els REO:

  1. Conservar (Retain) fer i guardar còpies.
  2. Reutilizar (Reuse) el recurs original o el reeditat en altres contexts.
  3. Revisar (Revise) per adaptar, millorar o actualitzar el recurs educatiu.
  4. Combinar (Remix) amb un altre recurs per produir nous recursos.
  5. Redistribuir (Redistribute) fer les còpies que necessitem per compartir.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons