Informació: prové del llatí informatio, que prové del verb informare, que significa donar forma a la ment, instruir, ensenyar.
Web profund: part del web que, per la seva estructura de construcció, no pot ser classificada per cercadors ni directoris. S'estima que el web profund representa més del 90% del total dels webs existents. Són exemples de webs que componen el web profund: els resultats de cerques, com ara les paraules buscades en bases de dades; els webs que requereixen autenticació, com ara els portals de correu electrònic o d'emmagatzematge al núvol; les intranets o els dominis privats accessibles mitjançant una VPN o els webs temporals i en procés d'edició que encara no s'han publicat.
Imagina. Has de fer un treball acadèmic. Per on comences? La majoria dels estudiants ho teniu clar...
El motor de cerca més popular és molt útil en el dia a dia, però quan t'enfrontes a un treball acadèmic ho has de tractar amb compte.
Google permet recuperar milions de resultats a la web, però això només serà útil si saps seleccionar la informació que trobes, ja que al web no només hi trobaràs informació acadèmica sinó també comercial, d'entreteniment i d'opinions. Al web publiquen informació empreses, associacions, organismes públics, universitats, persones individuals, etc. i totes amb diferents propòsits i interessos.
La rellevància dels resultats a Google no segueix cap instrucció acadèmica i, a més, mostra uns resultats personalitzats fruit de la teva ubicació, historial, compte de Gmail, numero de clics fets i navegador utilitzat. Per tant, la mateixa cerca proporcionarà resultats diferents a persones diferents.
Una bona opció per evitar un excés de resultats és utilitzar la cerca avançada del propi cercador, que et permetrà cercar paraules concretes i limitar per idioma, regió, domini o tipus de fitxer.
A Internet hi ha molta informació i poc organitzada. Per fer els teus treballs necessitaràs informació acadèmica, per aquest motiu et recomanem que utilitzis cercadors i bases de dades especialitzades. Començar per Google Acadèmic pot ser una bona opció. Google Acadèmic (o Google Scholar) és un cercador que permet localitzar documents de caràcter acadèmic com articles, tesis, llibres, patents, actes de congressos i resums. Es nodreix d'informació procedent de fonts acadèmiques: repositoris, editorials, institucions acadèmiques, associacions professionals, etc.
La cerca avançada d'aquest cercador t'ajudarà a fer més precisos els resultats de la teva cerca i et permetrà des de bon principi limitar els resultats, i aquests es reduiran considerablement (pots limitar per any, per autor, per lloc de publicació, per frase exacta, etc.).
Google i la resta de cercadors no poden rastrejar tota la informació que existeix a internet. Hi ha una enorme quantitat de continguts que no estan indexats pels motors de cerca, és el web invisible, també anomenat web profund, internet profund, deep web, etc.
Les bases de dades acadèmiques es troben a la llista de coses allotjades a la web profunda. De fet, quan cerques a Google, per exemple, no veus el contingut d'aquestes bases de dades als resultats, per tant, podrien faltar fonts importants si només es fa servir Google per a la recerca bibliogràfica.
Fins i tot Google Acadèmic, que proporciona accés als índexs d'algunes bases de dades, no inclou tots els continguts. Google Acadèmic et pot redirigir a un lloc web que et requerirà un pagament per mostrar un article. També et pot passar que l'enllaç estigui trencat i no puguis consultar l'article desitjat, entre d'altres coses. Pensa que aquest cercador acadèmic només rastreja a llocs web acadèmics (repositoris, institucions oficials, editorials) i d'accés lliure, per tant la informació de pagament no la mostra o és redireccionada als llocs webs on realitzar la subscripció o el pagament per a la consulta del recurs.
A través del CercaTot, el catàleg de la UdL, podràs accedir a tots els recursos subscrits per aquesta, com ara bases de dades de pagament, revistes electròniques, premsa i diaris oficials, diccionaris i enciclopèdies, que et permetran:
Segur que t'has preguntat algún cop si és una font fiable, veritat? Has de tenir en compte que:
Ells mateixos, al seu lloc web adverteixen de:
"Aconsellem precaució especial quan s'usa Viquipèdia com a font de projectes d'investigació. L'ús acadèmic normal de Viquipèdia i altres enciclopèdies és per obtenir les dades generals d'un problema (...) però no com una font en si mateixa. Recordeu que Viquipèdia és un wiki, el que significa que qualsevol persona del món pot editar un article, esborrar informació precisa o afegir informació falsa, que el lector pot no reconèixer".
Font: MARTÍNEZ, L.J. (2013). Cómo buscar y usar información científica, guía para estudiantes universitarios