"Per a mi, és una novetat extraordinària rebre aquest reconeixement. Després de 36 anys treballant en el món universitari, és la primera vegada que em fan un homenatge en una universitat", ha afirmat el professor, economista i activista Arcadi Oliveres en l’acte que va tenir lloc ahir a la Universitat de Lleida (UdL), organitzat per la unitat de Desenvolupament i Cooperació -a iniciativa d’un grup de professores i professors de la UdL- i en col·laboració amb la Coordinadora d'ONGD i altres moviments solidaris de Lleida.
Es tracta d’una entitat cristiana que actua a Catalunya des de l'any 1968 i que té com a finalitat la promoció i defensa dels drets humans, la justícia social, la pau, la solidaritat i la protecció de la naturalesa.
L'any 1981 va començar a militar a Justícia i Pau després que Joan Gomis, president de l'entitat en aquell moment, li encarregués un informe econòmic amb relació al 0,7% del PIB d'ajut al desenvolupament. Aquesta col·laboració va marcar l'inici d'una estreta vinculació de l'Arcadi Oliveres amb Justícia i Pau que durà fins a la seva mort. L'Arcadi va ser un membre actiu de l'entitat i és des d'aquí des d'on va realitzar bona part de les seves activitats en favor dels drets humans, la pau, la justícia social i el desenvolupament.
L'any 1986 va ser nomenat vicepresident de Justícia i Pau i ho va ser fins que el desembre de l'any 2001, després de la mort d'en Joan Gomis, va ser elegit president d'aquesta entitat, càrrec que va desenvolupar durant tres mandats, fins a l'any 2014. Després va continuar com a membre de l'entitat assessorant, participant en diferents activitats i impartint diverses conferències.
Coincidint amb el primer aniversari de la mort d’Arcadi Oliveres, (6 d'abril de 2021) la Directa i CRÍTIC van publicar El mètode Arcadi. Una entrevista audiovisual inèdita, conduïda per la periodista i comunicadora Montse Santolino, coneixedora profunda de la trajectòria i del pensament de l’economista i activista social. El mètode Arcadi és una de les darreres entrevistes que va concedir, pensada per ser publicada i difosa d’acord amb la família un any després de la seva mort.
Documental sobre la vida de l'economista i activista Arcadi Oliveres. Dos anys clau en una biografia apassionant: de les lluites estudiantils contra la dictadura de Franco als 60, passant pels moviments antiglobalització, la creació del Fòrum Social Mundial a Porto Alegre i el moviment dels indignats (15M).
Dirigida per Èrika Sánchez i distribuïda per Únicament Sever Films
Vídeo sobre l'aportació de l'Arcadi a Justícia i Pau. Intervencions de l’actual director en funcions, Eduard Ibáñez, que parla de l’aportació que ha fet en la promoció de la cultura de la pau; el consiliari de l’entitat, Josep Maria Fisa, que explica la seva experiència de fe en Jesús; i l’actual president, Eudald Vendrell, que en valora la personalitat i la seva dedicació a l'entitat.
Realització: Catalunya Religió
En tots aquests anys, l'Arcadi Oliveres dedica les seves energies a múltiples qüestions en defensa dels drets humans, la pau i la justícia social. Destaca especialment en la denúncia del deute extern dels països més pobres, en la divulgació de les xifres de la fam, en la denúncia del subdesenvolupament, de la desigualtat, de les injustes relacions econòmiques Nord-Sud, de la guerra, del militarisme, de la recerca militar i de la despesa militar; en l'exigència d'incrementar l'ajut al desenvolupament, en favor del desarmament, del reconeixement de l'objecció de consciència al servei militar i a la despesa militar, en favor de la promoció del consum responsable, la banca ètica i les formes d'economia solidària, etc.
El dia 10 de setembre es va lliurar la Medalla d’Or de la Generalitat a Arcadi Oliveres, a títol pòstum, “per la seva destacada trajectòria cívica, acadèmica i social”. Amb aquesta concessió s’ha volgut honorar “un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània”.
La Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya és la màxima distinció honorífica que atorga l’Executiu. Es va crear l’any 1978 per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.
Si vaig estudiar Econòmiques va ser per les meves «ganes de canviar el món»
Tots els homes i dones tenim els mateixos drets o els hauríem de tenir, I som iguals, o hauríem de ser iguals, en oportunitats I desenvolupament de la vida.
Jo no vaig estudiar econòmiques per fer més rics els que ja ho són, sinó precisament per veure què es pot fer per treure de pobres els més pobres.
Com pot ser que es deixin morir a la mar milers de persones que arriben en unes condicions inhumanes?
imatge: justícia i pau.org
Recull de signatures en favor del 0,7%, juny de 1982. Joan Oliveres al centre de la imatge
Reconeixement a l'Arcadi Oliveres, professor d'economia de la UAB i activista vinculat a associacions i moviments socials per la seva trajectòria en la lluita pels drets humans. Impulsat per un grup del professorat de la Universitat de Lleida i organitzat per la Unitat de Desenvolupament i Cooperació.