Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Deconstruïnt la construcció: un tast d'arquitectura: Lleida, Lleida, Lleida

Teatre Municipal de l’Escorxador

By: Teatrescorxador

(c/ Lluís Companys, s/n), obra de l’arquitecte tarragoní Francesc de Paula Morera i Gatell.

Casa Bergós, Casa Fregola

By: Zarateman

Del començament del segle XX (Plaça de la Sal, cantonada Clot de les Monges), que sobresurt per la bellesa de la forja i l’ús de motius florals i geomètrics en els seus estucats.

Arquitecte: Francesc de Paula Morera i Gatell.

Casa Xammar (1920-1950)

Turisme de Lleida (Ajuntament de Lleida).

Avinguda Blondel, paral·lela al riu. Àmplies finestres i ornamentació de pedra.

Arquitecte: Francesc de Paula Morera i Gatell.

Les Cases Noves o de Balasch (Rambla d'Aragó)

By: Fotoarxiu.sarratetorres

un conjunt de tres edificis de dues plantes amb àmplia tribuna, construïts el 1914 i on destaca la utilització del marbre.

Arquitecte: Francesc de Paula Morera i Gatell.

 

Farinera La Meta (c/ Príncep de Viana)

By: Zarateman

L’edifici modernista de la Meta està inclòs en el Pla Especial i Catàleg dels elements històrics artístics de Lleida, data dels anys 1913-1915 i és obra de Francesc P. Morera i Gatell. Es tracta d’un edifici compacte de planta rectangular amb semi-soterrani i quatre plantes d’alçada. Els materials de construcció són pedra, obra arrebossada, totxo vist, rajola valenciana i teula àrab. Una mostra d’arquitectura industrial d’estil modernista única a Lleida.

El Mercat del Pla (carrer Cavallers)

By: Pére López

És un edifici del 1920, construït per l’arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell. Actualment, el Mercat està protegit: forma part del Catàleg d’Edificis d’Interès Històric i Artístic de Lleida i està declarat Bé Cultural d’Interès Local, d’acord amb la Llei del Patrimoni Cultural Català.

Casa Magí Llorens

By: Zarateman

(c/Major,cantonada c/ Cavallers), on destaca la decoració de la façana amb motius florals en pedra. Arquitecte Lamolla.

Casa Melcior

By: Zarateman

Plaça Sant Francesc, amb una majestuosa tribuna a la planta principal decorada amb vitralls, rajoles, fusta i forja.

Arquitecte: Francesc de Paula Morera i Gatell.

Casa Morera

By: Amicsdelafotodelleida

També coneguda com la Casa de la Lira per la forma de la seva façana.

Arquitecte: Francesc de Paula Morera i Gatell.

Casa Baró. La Vinícola (Av. de Blondel)

Turisme de Lleida ( Ajuntament de Lleida )

Data de 1921 i és coneguda popularment com “La Vinícola” per l’activitat comercial que hi havia als baixos de l’edifici.

Edifici Pal.les (Av. de Blondel)

By: Zarateman

L’edifici de l’antic Hotel Palace, encarregat el 1912 per Eduard Aunós, és obra original de l’arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell. Des de 1915, i durant molts anys, la casa Aunós fou un immoble dedicat a l’hostaleria, amb un cafè, un restaurant i una sala de festes que van ser un punt neuràlgic de la vida social de la ciutat.

Entre el 1972 i el 74 l’edifici és remodelat integralment pels arquitectes Lluís Domènech Girbau, Ramon M. Puig Andreu i Lauri Sabater Andreu per convertir-lo en una sucursal bancària primer i oficines municipals després. En aquest procés es substitueix l’estructura inicial de parets de càrrega amb crugies petites, i la distribució dels patis de ventilació i de les dependències de l´hotel, per una nou arranjament que permet unes plantes del tot lliures i una ocupació plena del volum admès per la normativa urbanística.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons