Skip to Main Content

Dia Mundial de l'Aigua: Per què cal celebrar aquest dia?

Dia Mundial del Aigua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amb el Dia Mundial de l'Aigua es ret homenatge a aquest recurs i es consciencia sobre els 2000 milions de persones que no tenen accés a l'aigua potable. A més, propicia l'adopció de mesures per fer front a la crisi mundial de l'aigua. Un dels objectius principals del Dia Mundial de l'Aigua consisteix a donar suport a la consecució de l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 6: aigua i sanejament per a tots d'aquí a 2030

 

ANY 2024: Aigua per a la pau

L’Aigua pot crear pau o desencadenar conflictes. Quan l'aigua escasseja o està contaminada, o quan les persones tenen un accés desigual o nul, poden augmentar les tensions entre comunitats i països. Més de 3000 milions de persones a tot el món depenen d’aigua que travessa les fronteres nacionals. Tot i això, només 24 països tenen acords de cooperació per a tots els recursos hídrics que comparteixen. A mesura que augmenten els impactes del canvi climàtic i creix la població, hi ha la necessitat urgent, dins dels països i entre ells, d'unir-se per protegir i conservar el nostre recurs més preat. La salut pública i la prosperitat, els sistemes alimentaris i energètics, la productivitat econòmica i la integritat ambiental depenen del bon funcionament i gestió equitativa del cicle de l'aigua.


ANY 2023:Sigues el canvi

A la celebració d'aquesta efemèride se selecciona anualment un lema o tema central. El lema del Dia Mundial de l'Aigua 2023 és: "Accelerar el canvi" amb una crida a l'acció per a la societat: "Sigues el canvi". Es tracta de posar en relleu la necessitat urgent d'accelerar el canvi per aconseguir que l'aigua arribi a tots els racons del planeta, fins i tot als més pobres.

S'ha creat una campanya mundial per animar les persones a prendre mesures per canviar la manera com fan servir l'aigua. Amb el lema "Sigues el canvi que vols veure al món" es trasllada la responsabilitat de la gestió de l'aigua a cadascun de nosaltres.

 

ANY 2022: Aigües subterrànies: fer visible allò invisible
El tema del Dia Mundial de l'Aigua 2022 són les aigües subterrànies.

Les aigües subterrànies són invisibles, però els seus efectes s'aprecien a tot arreu.

Amagades sota els nostres peus, les aigües subterrànies constitueixen un tresor ocult que enriqueix les nostres vides. A les zones més àrides del planeta, poden ser l'única font d'aigua a l'abast de la població.

Gairebé la totalitat de l'aigua dolça en forma líquida del món és aigua subterrània, i representa la base del subministrament d'aigua potable, els sistemes de sanejament , l'agricultura, la indústria i els ecosistemes.

A molts llocs, les persones sobreexploten i contaminen les aigües subterrànies com a conseqüència de les seves activitats. En altres, simplement desconeixem la quantitat d'aigua que s'amaga sota terra. Les aigües subterrànies tindran un paper fonamental en l'adaptació al canvi climàtic.

Hem de treballar junts per gestionar de manera sostenible aquest preat recurs. Encara que potser ens puguem veure les aigües subterrànies, això no vol dir que no ens haguem de preocupar.

Informe de l'ONU sobre el desenvolupament de l'aigua

Salvaguardar la seguretat de l'aigua, l'alimentació i l'energia mitjançant la gestió sostenible de l'aigua, proporcionar serveis de subministrament d'aigua i sanejament a tothom, donar suport a la salut humana i els mitjans de vida, mitigar els impactes del canvi climàtic i els esdeveniments extrems, i mantenir i restaurar els ecosistemes i els valuosos serveis que ofereixen, totes les peces d'un gran i complex trencaclosques.

Només a través d'associacions i cooperació les peces es poden unir. I tothom té un paper a jugar. L'Objectiu de Desenvolupament Sostenible 6 (ODS 6) és garantir la disponibilitat i la gestió sostenible de l'aigua i el sanejament per a tothom per a l'any 2030. Als ritmes actuals, el progrés cap a tots els objectius de l'ODS 6 està fora de camí i, en algunes àrees, el ritme d'aplicació ha de quàdruple o més. El ritme inadequat de progrés en aigua i sanejament posa de manifest la necessitat d'explorar oportunitats mitjançant associacions i cooperació.

L'Informe mundial de desenvolupament de l'aigua 2023 de les Nacions Unides: associacions i cooperació per a l'aigua explora aquest tema, a través de les regions, en relació amb l'agricultura, el medi ambient, els assentaments humans, la indústria, la salut i el canvi climàtic. ,,Alineat amb cadascun dels cinc "acceleradors" del Marc d'Acceleració Global (GAF) de l'ODS 6, l'informe també fa recomanacions als responsables polítics sobre com accelerar i augmentar el canvi mitjançant el desenvolupament de capacitats, dades i informació, innovació i finançament. , i governança.,,L'any 2023 marca la primera gran conferència de les Nacions Unides (ONU) dedicada a l'aigua des de 1977. La Conferència de l'Aigua de l'ONU 2023 (22-24 de març) se centra en el progrés cap als objectius relacionats amb l'aigua i el sanejament, coincidint amb el mig termini. revisió exhaustiva de la Dècada Internacional per a l'Acció, "Aigua per al desenvolupament sostenible 2018-2028". ,,Com a principal informe autoritzat del sistema de les Nacions Unides sobre l'aigua, l'Informe Mundial de Desenvolupament de l'Aigua 2023 de les Nacions Unides informa directament les discussions de la conferència de les Nacions Unides, descrivint com la creació d'associacions i la millora de la cooperació en totes les dimensions del desenvolupament sostenible són essencials per accelerar el progrés cap a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible de l'aigua. i sanejament (ODS 6) i la realització dels drets humans a l'aigua i el sanejament.

Manifest per les aigües subterràries a España

Podeu llegir el manifest aquí: 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons