Skip to Main Content

Dia Mundial de l'Aigua: Les aigües subterrànies

Què són les aigües subterrànies?

Les aigües subterrànies es troben sota terra, als aqüífers, que són formacions geològiques de roques, sorres i graves que contenen quantitats importants d'aigua. Després d'alimentar fonts, rius, llacs i aiguamolls, les aigües subterrànies finalment es filtren als oceans. La seva principal font de recàrrega és la pluja i la neu que s'infiltren a terra. Les aigües subterrànies es poden extreure a la superfície per mitjà de bombes i pous.

Quasi tota l'aigua dolça en estat líquid del món és aigua subterrània. La vida no seria possible sense les aigües subterrànies. La majoria de zones àrides del planeta depenen completament d'aquest recurs, que subministra una gran proporció de l'aigua que utilitzem per a fins de consum, sanejament, producció d'aliments i processos industrials. Així mateix, les aigües subterrànies són decisives per al bon funcionament dels ecosistemes, com els aiguamolls i els rius. Les conseqüències de la sobreexplotació de les aigües subterrànies poden ser, entre d'altres, la inestabilitat del sòl i la subsidència i, a les regions costaneres, la intrusió d'aigua marina sota terra.

Groundwater Resources of The World

Principals missatges de la campana del Dia Mundial de l'Aigua 2022:

  • Les aigües subterrànies són invisibles, però els efectes s'aprecien a tot arreu.
  • Gairebé la totalitat de l'aigua dolça en forma líquida del món és aigua subterrània, i representa la base del subministrament d'aigua potable, sistemes de sanejament, agricultura, indústria i ecosistemes.
  • El que fem a la superfície repercuteix sota terra. Els únics productes amb què hem de tractar els sòls han de ser innocus i biodegradables, i hem d'utilitzar l'aigua amb la màxima eficiència possible.
  • Les aigües subterrànies travessen fronteres. Hem de treballar junts per gestionar les aigües subterrànies transfrontereres.
  • No podem gestionar allò que no mesurem. Per això és necessari estudiar, analitzar i monitoritzar exhaustivament les aigües subterrànies.
  • Les aigües subterrànies tindran un paper fonamental en l'adaptació al canvi climàtic. Hem d'estudiar-les i protegir-les, mirant de trobar un equilibri entre les necessitats de les persones i les del planeta.
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons