Skip to main content

Projectes de recerca: Projectes de recerca

Projectes de recerca

Els investigadors que participeu en projectes finançats per la Comissió Europea en el seu Programa Horitzó 2020 i a nivell nacional la Llei de la ciència, la tecnologia i la innovació del Ministerio de Ciencia e Innovación, heu de fer pública en obert una versió digital dels vostres articles acceptats per a ser publicats en revistes, en un dipòsit institucional, com ara el Repositori Obert UdL. En el cas de l'H2020 el termini és d6 mesos des de la publicació i de 12 mesos en les ciències socialsPublicar un article en una revista en accés obert no eximeix el dipòsit d'aquest al Repositori Obert UdL.​

Si teniu un projecte de recerca

Publicar en accés obert

L'Accés Obert (Open Access) promou l’accés lliure, gratuït, permanent i sense restriccions a la producció científica a través de la xarxa, amb l'objectiu d'afavorir-ne l'accessibilitat, la visibilitat i l'impacte. Hi ha diferents vies: 

 Publicar a revistes d'accés obert (via daurada) 

 Publicar al Repositori el que s'ha publicat a una revista (via verda) 

 Publica a revistes híbrides 

 

- Publicar a revistes d'accés obert (via daurada) no estableixen cap barrera per accedir als continguts, i a més utilitza els drets d'autor per permetre'n la reutilització, normalment mitjançant una llicència, sempre que es respecti la integritat dels treballs publicats i se'n reconegui l'autoria. Publicar un article en una revista en accés obert no eximeix el dipòsit d'aquests al Repositori Obert UdL, segons estableix les agències que financien la recerca.

- Publicar al Repositori el que s'ha publicat a una revista (via verda), la majoria d'editorials permeten dipositar o bé una reproducció de l'article publicat o bé una de les edicions preliminars (preprint o postprint).

- Publicar a revistes híbrides, algunes revistes d'accés per pagament o subscripció ofereixen la possibilitat de publicar en accés obert els articles que ho sol·licitin realitzant un pagament. Dins la mateixa publicació hi trobareu articles en accés obert i altres consultables per subscripció o pagament. 

 

Com ho heu de fer en el cas dels articles?

Per dipositar un article al Repositori Obert de la UdL cal fer-ho via GREC.​

Com ho heu de fer un cop l'article s'ha publicat?

  • Introduïu les dades de la vostra publicació al GREC​ i adjunteu la versió final de l'autor postprint.
  • El dipòsit ha de ser immediat quan l'article s'ha publicat.
  • La biblioteca ho dispositarà al Repositori Obert de la UdL, respectant les polítiques editorials, encara que se n'hagi de restringir temporalment l'accés públic al text complet.
  • ​És visualitzarà al Portal de Recerca de Catalunya

Quina versió de l'article heu de dipositar?

  • La darrera versió de l'article que heu enviat després del procés de peer review, sense les marques de l'editorial. Aquesta versió rep noms diferents: postprint author's final draft, accepted author manuscrit, accepted version, postprint, etc.

Versions dels articles científics i accés obert

Consulteu si l'editor us permet publicar l'article al Repositori

Consulteu la política de l'editor en relació als drets d'autor i així poder complir amb els requeriments en relació a l'accés obert de les agències que financien la vostra recerca. 

Més informació

Si teniu dubtes, necessiteu més informació o voleu dipositar publicacions al repositori, adreceu-vos a la biblioteca del campus o poseu-vos en contacte amb nosaltres a través de l'adreça repositori@udl.cat

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons