Per a més informació contacteu amb Biblioteca i Documentació a través de l'adreça repositori@udl.cat
En els darrers anys, les dades recollides, generades o utilitzades en la recerca estan rebent l'atenció de la comunitat científica i dels òrgans gestors de la recerca. La difusió d'aquestes dades és un dels elements de la ciència oberta.
El moviment ciència oberta (open science) promou una ciència més col·laborativa, transparent i accessible a tothom. La Comissió Europea identifica vuit pilars d’actuació que afecten les publicacions, les dades, la integritat, la capacitació i l’avaluació, entre altres.
La gestió de dades de recerca (RDM) implica l'organització, descripció, emmagatzematge, preservació i compartició de dades recopilades i utilitzades en un projecte de recerca. Moltes entitats de finançament (Horizon 2020 de la Comissió Europea, el Plan Estatal 2017-2020, convocatòries d’Excel·lència María de Maeztu i Severo Ochoa, etc.) requereixen o promocionen elaborar plans de gestió de dades i dipositar les dades en obert seguint els principis FAIR (Findable, Accessible, Interoperable i Reusable).
Dipositar les dades de recerca en obert permet garantir l'accés de forma lliure a les dades, així com preservar-les, identificar-les, reproduir-les i difondre-les de manera fàcil, útil i vàlida per tal de fer-les visibles i potenciar-ne l'impacte. En aquesta pàgina trobareu eines i informació per gestionar les dades i poder complir amb els requeriments d'organismes finançadors.
Bongaerts, Nicolaas, & Della Chiesa, Stefano. (2022). Research Data Management Lifecycle (1.0). Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.6482340