En un treball acadèmic reflecteixes el que has après, descobert o dissenyat: per tant, ha de ser original. Tanmateix, perquè sigui rigorós, s'ha de recolzar també en els coneixements científics existents (dades, mètodes, conceptes, teories, etc.), és a dir, ha d'estar documentat.
Com ser original i alhora basar-se en una altra informació? Seguint les regles de la integritat acadèmica, és a dir citant la informació que s'utilitza.
Per fer qualsevol treball acadèmic, professional o científic, cal basar-se en els coneixements ja disponibles sobre el tema i les nostres pròpies anàlisis han de seguir mètodes d'indagació acreditats a la disciplina.
Per tant, necessites partir de teories, conceptes, tècniques, dades, idees, etc. procedents de fonts fiables. És a dir, sigui quina sigui l'índole del treball, cal que et documentis: reunir i analitzar determinades guies o manuals, articles o monografies, certes dades o xifres, normativa tècnica, textos legals, llocs web, arxius de diferent classe, etc. Cal que el teu treball sigui personal, original, però que estigui documentat, és a dir, fonamentat.
Una revisió bibliogràfica és un treball especial que analitza i sistematitza allò que se sap en un camp de la ciència sobre un tema. Però qualsevol treball acadèmic requereix una mica de revisió bibliogràfica per documentar-nos, per orientar-nos sobre la qüestió i aconseguir informació útil que ens serveixi de base. Aquesta documentació ens la poden facilitar tota o en part i/o la podem cercar nosaltres.
Però, com documentar el treball? És a dir, com processar la documentació reunida, com treballar-la, com analitzar-la i aplicar-la? És aconsellable fer-ho en tres fases:
► Per què és necessari citar? ()
Perquè d'aquesta manera:
La Universitat de Lleida disposa d'una eina integrada al campus virtual que permet analitzar documents i saber el percentatge de similitud amb treballs ja publicats. |
► Quan hem de citar? ()
És important citar les fonts que hem consultat i utilitzat en el nostre treball quan::
|
► Quan no hem de citar? ()
No és necessari citar:
En qualsevol cas, davant el dubte, inclou la cita. No obstant, no cal convertir el text en una acumulació de cites. Les cites han de servir per fonamentar una anàlisi o per argumentar alguna idea pròpia.. |