Skip to Main Content

Josep M. Aloy: Biògraf de Josep Vallverdú

Aloy - Vallverdú

A la presentació del llibre Camins i paraules: Josep Vallverdú, l'escriptor i l'home, Josep M. Aloy narra el primer contacte amb Josep Vallverdú, amb aquestes paraules:

2009. Arxiu família Aloy.El meu primer contacte amb Josep Vallverdú es va produir fa quinze o setze anys [el desembre de 1982] a través del seu gran èxit Rovelló. Tenia per costum llegir-ne un capítol cada dia als meus alumnes de 4t i 5è d’EGB.

Un cop “xops” de Vallverdú, vàrem convidar-lo a visitar l’escola. L’escriptor va acceptar i el contacte va resultar molt enriquidor i estimulant per a tots. 

 

A partir d’aquest primer contacte es va forjar una relació de coneixença que va acabar en sincera amistat, celebrada en trobades familiars a Manresa, a Puiggrós i a l’Espluga de Francolí. Fruit d’aquesta amistat i de l’interès sincer de Josep M. Aloy en la persona i l’obra de Vallverdú, Aloy va esdevenir el biògraf de l’autor lleidatà. Així ho narra Josep Vallverdú... 

 

2013. Arxiu família Aloy.Josep Maria Aloy va obtenir un dels primers premis amb Retrat Literari de Josep Vallverdú, premi  Recull, a Blanes. En aquella ocasió vaig declarar a Ràdio Girona que l’Aloy sabia més coses de mi que no jo mateix.

Érem als anys noranta i aleshores ja teníem una nodrida correspondència de text llarg o de missatges curts.

Després, durant anys em visitava acompanyat d’aquells primes alumnes, ara ja nois i noies crescuts. Si bé estenia les ales cap a tota manifestació entorn del llibre juvenil i es feia un crèdit entre editors, bibliotecàries, periodistes, mestres d’escola, monitors i altres estudiosos de l’univers juvenil -Aurora Díaz-Plaja, Teresa Rovira, Teresa Duran, Montserrat Sarto, entre les més veteranes-, va dedicar una especial atenció a la meva producció i no em deixà de petja durant més de quaranta anys, fent incursions també als meus assaigs, dietaris i darrerament poemes.

 

Fonts consultades:

  • Aloy, J. M. (1998). Camins i paraules: Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home. Pagès Editors.
  • Vallverdú, J. (2020). Elegies al Mascaró de Proa

 

Camins i paraules, la biografia

L'abril de 1998 va publicar-se la primera edició de la biografia Camins i paraules: Josep Vallverdú, l'escriptor i l'home, escrita per Josep M. Aloy.

Al pròleg Emili Teixidor apunta que el llibre "ens presenta la vida i els llibres en una colla d'aspectes que van més enllà de la classificació de l'autor en la literatura de gènere". A la primera part del llibre s'hi troba una biografia comentada amb textos d'obres del mateix autor. Al final, la figura humana i la tasca literària de l'autor. 

Aloy i Vallverdú, relació en imatges

I Congrés de Literatura Infantil i Juvenil (La Seu d'Urgell, 1997)

A l'entrega dels Premis Baldiri Reixach (curs 84-85)

2013

2005

2009

Regió 7, 15/10/1991

2012

2014

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons