Skip to Main Content

Feminisme sense excuses: Inici

L'exposició

Fa dos anys, conjuntament amb el Centre d’Estudis i Documentació de les Dones (CEDD), la Biblioteca de Cappont s'inaugurava l’exposició bibliogràfica Dones: del silenci a la paraula, on posava l’accent en l’inici de la presa de consciència, d’identitat, de defensa i de la lluita individual i col·lectiva de la dona fins a l’assoliment de la democràcia. Aquest moviment social se’l va etiquetar amb un nom: FEMINISME. Un mot que és encara plenament vigent.

   L’exposició conjunta d’enguany, Feminisme sense excuses, pretén donar un pas més argumentant sectorialment problemàtiques tan vigents com la desigualtat salarial, la violència d’altres de rabiosa actualitat com és l’ecofeminisme i el ciberfeminisme.

   Benvingudes i benvinguts, per tant, a una nova exposició en defensa de la igualtat entre éssers humans. Un recorregut de present i futur amb l’objectiu de dipositar un altre gra de sorra a la platja de les bones voluntats.

Feminism : the essential historical writings

El Feminisme

La Rebelión sigilosa : el poder transformador de la emoción feminista

La Femme fatale : ses origines et sa parentèle dans la modernité

Feminismos : contribuciones desde la historia

The Second sex

El cartell

Mites del feminisme: desmuntant tòpics

Si el feminisme és el moviment d’alliberament de la dona que intenta cercar un canvi en les relacions socials, a través de l’eliminació de les desigualtats entre sexes. Això és, un moviment integral que combat el sexisme i la discriminació en tots els terrenys: jurídic, ideològic i socioeconòmic, per què se l’intenta perjudicar amb tòpics com:

 • Les feministes es creuen superiors als homes
 • En realitat les feministes odien els homes
 • La majoria de feministes son lesbianes
 • Les feministes no es casen
 • Les feministes acusen els homes de tots els mals
 • El feminisme és igual que el masclisme
 • Només les dones defensen el feminisme
 • La majoria de denuncies de les feministes són falses
 • A occident el feminisme ja no és necessari
 • Les feministes són una colla “d’homenotes”
 • El feminisme defensa la superioritat de la dona

Unitari el Feminisme?

   Com acostuma a succeir amb tots els moviments socials, el feminisme tampoc és un moviment unitari. La seva pluralitat inclou una barreja de diferents corrents ideològiques i organitzatives.

Alguns exemples:

 • Feminisme liberal o moderat: Parteix de la idea que hi ha una única naturalesa humana asexuada. Segons el feminisme liberal, la causa de desigualtat entre els sexes és una discriminació legal i jurídica injusta executada per l’Estat. Per tal de corregir la desigualtat que produeix l’Estat liberal només cal reformar les lleis. En aquest sentit, és un corrent que s’inscriu en la igualtat.
 • Feminisme radical: Es va desenvolupar a finals dels 50 i principis dels 70 com una reacció a la manca d’anàlisi de gènere dins de la tradició Marxista.
 • Feminisme homosexual: El conformen les feministes lesbianes organitzades, que lluiten bàsicament, pel dret a una vida privada i a una sexualitat sense ingerències de l’Estat.
 • Feminisme de la Diferència: Neix als anys 80 i pregona la igualtat efectiva entre sexes, però reivindicant simultàniament qualitats que creuen congènites de les dones, com la sensibilitat, la intuïció o una menor agressivitat.

 

   EN TOT CAS, TOTES LES CORRENTS TENEN CLAR QUE LA IGUALTAT DE SEXES NO PASSA PER LA IMITACIÓ.

Biblioteca de Cappont

Profile Photo
Biblioteca Jaume Porta
Contacte:
C. de Jaume II, 67
25001 Lleida
973003511 973003512

Enllaços d'interès

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons