Skip to Main Content

Feminisme sense excuses: Noves formes, nous llenguatges

Noves corrents del feminisme: Ecofeminisme, Tecnofeminisme, Ciberfeminisme

L'ecofeminisme 

És un corrent de pensament i moviment activista social que proposa elaborar uns postulats que uneixin el feminisme als afers relacionats amb l'ecologia. Va aparèixer als anys 70

Tecnofeminisme

És un terme vinculat a l’estudi de la tecnociència des d’una perspectiva de gènere

Ciberfeminisme

El terme, resultat de la fusió de ciberespaci i feminisme, està vinculat i centrat en el ciberespai, Internet i tecnologia.  

 

El tecnofeminisme

Som allò que ens envolta

Teoria de l'ecofeminisme

Ecofeminisme: un altre món és possible

Noves formes, noves preguntes

Té sexe la tecnologia?

Fins fa ben poc, els estereotips populars han vinculat estretament la tecnologia amb la masculinitat. Però en la nova era digital, les dones connectades estan ocupant el ciberespai i acollint el canvi tecnològic.

Què aportarà a les dones la nova societat global de la informació basada en l'enginyeria genètica, dissenyada digitalment i controlada a distància?

   Encara que la majoria dels especialistes apunten que el futur digital serà diferent, serà així en un futur immediat?

 Judy Wajcman 

I el ciberfeminisme?

Es podría afirmar que el ciberfeminisme es troba encara en una fase primària de desenvolupament. La primera onada d’exploradores i “inadaptades”, ha deambulat per un territori que, generalment, es hostil i ha trobat una nova terra necessitada de descolonització.

Faith Wilding

Dona / Home

La identitat femenina gira al voltant de la interconnexió i la relació. En canvi, la identitat masculina se centra en la separació i la independència.

Becky Mulvoney

I l'ecofeminisme?

   Les dones han de saber que no podran alliberar-se ni trobaran solucions a la crisi ecològica si la societat segueix fonamentant els seus models de relació en sistemes de dominació. Les peticions del moviment de la dona i les del moviment ecològic han d’unir-se per a poder afrontar una reforma radical de les relacions bàsiques socioeconòmiques i dels valors subjacents d’aquesta societat.

Rosemary Radford

Reflexió al voltant de l'ecofeminisme

Si el moviment de gènere i l’ecologisme tenen un punt de trobada aquest és estrictament el del reconeixement de l’asimetria del poder i de la paradoxal força de la feblesa. Pioneres com Françoise d’Eubonne i autores contemporànies com Vandana Shiva, Evelyn Fox Séller, Caroly Merchant, Val Pumwood i altres són gairebé noms exòtics al món acadèmic i, ni cal dir-ho, inexistents en el debat públic. Tanmateix caldria que l’ecologisme recollís aquesta sensibilitat de gènere a l’hora d’entendre conceptes com el risc, la conservació i la distribució dels béns ambientals. Les dones són el 51% de la població mundial i fan el 75% del treball humà (domèstic o no) però només disposen de l’1% de les propietàries de la terra i ingressen el 5% dels salaris. Incloure aquestes dades en un context ambientalista és una tasca oberta i essencial. Per a les dones i per a la Terra.

Ramon Alcoberro

La praxi de l'ecofeminisme

A una feminista d’Occident se li fa incomprensible que una idea com és el dret de reproducció de la dona o el control de la dona al seu propi cos, no tingui cap sentit per a la majoria de dones de llocs com, per exemple, Bangladesh. 

Dones que s'interroguen

Bioètica feminista

Ciberfeminisme

Parlem d'ecofenimisme

T'interessa saber

   L’ecofeminisme, en totes les seves corrents, s’ha interessat pel tracte als animals, denunciant la violència amb que són tractats.

Biotecnologia i feminisme

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons