Skip to Main Content

Feminisme sense excuses: Economia

La Dona a Catalunya : consciència i situació

Comment exister aux côtés d'un génie?

Presoneres del progrés : fragmentació i felicitat femenina

... I a la tarda a cosir : la veu de les àvies

Dones i empresa a Lleida : LLeida, març de 1998

Llistat de greuges

Bretxa salarial de gènere

La pobresa té rostre de dona

Desigualtats en el mercat de treball

Taxes d’ocupació dona/home

La meritocràcia discriminatòria

L’atur femení

Dona: menys feina

Dona: menys sou

Dona: menys reconeixement

DADESdonesDADESdonesDADES

4t trimestre 2017 

Població ocupada: (Unitats: Milers de persones)
  Homes Dones
De 16 a 19 anys 27,8 25,0
De 20 a 24 anys 119,3 113,7
De 25 a 54 anys 1.514,9 1.384,9
De 55 anys i més 333,4 276,4
Taxa activitat: (Unitats: Tant per cent)
Homes 67,0
Dones 56,8
Sectors activitat: (Unitats: Milers de persones)
    Homes Dones
Agricultura   59,2 14,4
Indústria   509,1 221,0
Construcció   343,4 28,5
Serveis   1.028,9 1.287,9
Població desocupada: (Unitats: Milers de persones)
Homes 236,5
Dones 242,8
Salari brut anual mitjà (Unitats: Euros)
Homes 27.514,06
Dones 20.946,56

Font: Institut d'Estadística de Catalunya

 

 

Islàndia

   Islàndia s'ha convertit en el primer país del món amb una llei que regula la igualtat salarial entre dones i homes. La nova normativa va ser aprovada al Parlament del país el mes d'abril de l'any passat i ha entrat en vigor l'1 de gener d'aquest 2018.

A partir d'ara totes les empreses, tant les privades com les públiques, que tinguin 25 treballadors o més hauran de demostrar que els seus treballadors cobren el mateix sou independentment del seu gènere, ètnia, sexualitat o nacionalitat. Segons la nova llei estatal, les empreses que no s'ajustin a la nova normativa de paritat salarial hauran de fer front a sancions econòmiques.

D'aquesta forma, el país nòrdic continua sent el principal referent en la lluita contra les diferències de gènere. Segons l'últim informe global del Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per les sigles en anglès), Islàndia manté la primera posició, que ocupa des de fa nou anys, per davant d'altres països com Noruega, Finlàndia, Ruanda i Suècia.

Imatge per Aricci526

Alta direcció

Vuit homes de cada deu creu que hi ha barreres que impedeixen l’ascens de les seves companyes a l’alta direcció.

Bretxa salarial

La bretxa salarial entre homes i dones a Catalunya és del 26 per cent, la més alta des del 2008, tenint en compte el salari anual brut. Així ho recull un informe sindical per denunciar que encara queda molta feina per fer en temes d’igualtat de gènere.

Les dones cobren anualment 7.000 euros menys que els homes. Una diferència que s’eixampla amb les pensions on la bretxa arriba al 39 per cent.

contractes

   Les dones tenen més contractes a temps parcials que els homes però si comparem els guanys per hora treballada, veiem com les dones cobren un 16% menys que els homes.  

She Decides, You Succeed

   L’any 2016, Foment del Treball va acollir  la Conferència Final del projecte europeu "She Decides, You Succeed", liderat per l'Associació de Federacions i Associacions d'Empresàries del Mediterrani (AFAEMME).

CONCLUSIONS

   Malgrat que el 44% del personal de les 150 empreses és femení, el nombre de dones es redueix com més s'ascendeix en l'escala del poder de decisió. El 33% de les dones ocupen posicions mitjà-baixes, el 24% posicions intermèdies, i només el 8% té càrrecs directius i de lideratge.

 Analitzant la mida de les empreses estudiades, en una classificació de petita, mitjana i gran, s'observa que la majoria de les empreses amb llocs de presa de decisió coberts per dones formen part de la categoria de mitjana empresa.

 Pel que fa a les empreses amb dones en el top management, el 73% són mitjanes empreses. Només un 20% són grans empreses i un 7% petites empreses. Les PIMES són també les que més tendeixen a incorporar de forma voluntària en les seves organitzacions polítiques que milloren la condició laboral de la dona i que combaten les barreres encara existents en el seu desenvolupament professional. El 65% de les bones pràctiques i polítiques corporatives en aquest àmbit són aplicades voluntàriament per part de les PIMES.

   Hi ha una segregació ocupacional per qüestions de gènere però hi ha una clara tendència d'increment de dones en el sector de les TIC. Les empreses del sector de les TICs estan incorporant en la seva organització a sempre més dones amb càrrecs directius i de lideratge. De les 19 companyies tecnològiques i innovadores involucrades en el projecte, el 73,68% té a dones en llocs de top management cobertes per dones. En concret, el 42,11% de les empreses compta amb una o més dones en la seva Junta Directiva i un 36,84% està liderat per una CEO / directora general.

 Difondre els beneficis que estan obtenint les empreses del sector amb més dones en els seus llocs de presa de decisió, podria generar un efecte spill over cap a una nova política corporativa, orientada a una major igualtat de gènere i un millor rendiment de les empreses.

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons