Skip to Main Content

Samuel Gili Gaya: la pedagogia incontestable: Càtedra de Cultura Catalana “Samuel Gili i Gaya”

La Càtedra

La Càtedra de Cultura Catalana <<Samuel Gili i Gaya>> de Lleida fou instituïda l'any 1966 per la Diputació Provincial de Lleida al seu Institut d'Estudis Ilerdencs, IEI, amb la col.laboració directa del mestre, davant la necessitat urgent de potenciar i actualitzar els valors de la cultura catalana a les comarques de Lleida.

La Càtedra es va estructurar inicialment en un doble vessant. Per una banda, els treballs d'investigació, principalment de l'àmbit català i per la l'altra, en la divulgació i extensió de la llengua catalana. 

La seva opinió

Amb la creació de la Càtedra es pot fer bona feina.

L’ensenyament bilingüe a les escoles penso que es interessant i necessària.

He de dir que els catalans estimem profundament la nostra llengua. Es lluita per conservar-la. A Catalunya seria incomprensible deixar-la abandonada.

És una oportunitat per a la gent jove que no van tenir ocasió d'aprendre el català.

La Catedrà ha d'incloure l'aprenentatge d'altres disciplines, no només de la llengua catalana, sinó també de la literatura, la història, l'art, el dret, l'economia. Matèries, en general, que formin part de la realitat catalana i que tinguin interés per a la vida contemporània. També està previst portar conferenciants de diverses especialitats. 

Inauguració de la Càtedra

Hoy, miercoles, a las ocho de la tarde se inaugura la Cátedra de Cultura Catalana "Samuel Gili i Gaya" en el aula magna del I.E.I. El ilustre académico pronunciará "la lliçó inaugural". 

El ilustre leridano doctor don Samuel Gili y Gaya, pronunciará en catalán "la lliçó inaugural" de la Cátedra de Cultura Catalana que lleva su nombre instituida por la Diputación Provincial. El tema escogido por el profesor Gili, es "Interpretació moderna de Tirant lo Blanc". Una de las obras de caballerías más famosas, obra maestra de las letras catalanas: Cervantes en el escrutínio de la librería de Don Quijote, admás de salvar del fuego eta novela, la elogía considerablemente como valiosa. 

Estudios diversos han dado a esta obra carácter de novela histórica. El Dr. Gili ha querido aportar en esta primera "lliçó de su Cátedra los resultados de sus trabajos e investigaciones sobre el tema, por lo que esta tarde podrán escuchar los leridanos una nueva interpretación realizada por persona de tanta preparación com es el Ateneo Gili y Gaya. 

El trabajo que esta tarde leerá y comentará el conferenciante, será de inmediato entre las series de publicaciones del Instituto de Estudios Ilerdenses. 

A la sesión se invita a los amantes de la cultura catalana en general y a los estudiosos de temas literarios de la misma en particular. 

(Nota de premsa. Diario de Lérida. Dimecres, 10 de gener de 1968)

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons