Skip to Main Content

Fons Ramon Xammar

Diapositives

 

Diapositives

Ramon Xammar era un gran aficionat a la fotografia i allà on anava intentava enregistrar en imatges el que observava, com si es tractés d'una pintura costumista. Quan va estar uns anys allotjat en el complex vitícola que formava el Celler Raimat i l'escola dels jesuïtes 'Col·legi Claver-Raïmat', va voler captar en detall tota la feina del camp que s'hi desenvolupava. Estem parlant dels anys 70, època en la que començava a aflorar la modernització de la producció fructícola a les terres de Lleida.

Ramon Xammar, a part de jesuïta, tenia estudis d'agricultura, de la que n'era un expert i apassionat, així ho deixa palès en les aproximadament  5.500 diapositives de temàtica agrícola que anar recopilant aquella dècada. Sembla ser que la seva intenció fou recollir el testimoni de l'època des d'una doble vessant: per una banda, trobem diapositives que reflecteixen el dia a dia dels treballadors de Raimat i per l'altra, captà el testimoni dels utensilis i les tècniques agrícoles del moment.

Formen part també del seu donatiu, les imatges dels anys 80 i 90 sobre el desenvolupament de diferents projectes agrícoles desenvolupats a l'Amèrica del Sud (Bolívia, Paraguai, Perú) i a l'Àfrica (Txad).

 

La seva trajectòria fotogràfica es dona per acabada quan es traslladà al servei de l’arxidiòcesi de Barcelona, adscrita a la Parròquia de Santa Anna, de Barcelona, on va morir a l'edat de 82 anys.

 

DISTRIBUCIÓ DE LES DIAPOSITIVES:

  • Raimat - 438 diapositives
  • Paraguai-Raimat - 188 diapositives.
  • Paraguai - 899 diapositives.
  • Bolívia - 2667 diapositives.
  • Txad - 605 diapositives.
  • Rússia, Perú, Brasil, Binèfar - 481 diapositives.

 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons