Criteris i aportacions (
)
► És obligatori presentar cinc contribucions?
S'han de presentar cinc aportacions principals, que es poden acompanyar de dues aportacions substitutòries, seleccionades per la persona sol·licitant.
Excepcionalment, el nombre d'aportacions podrà ser inferior si els treballs tenen una rellevància extraordinària i han tingut un alt impacte científic o social, o bé si a el període sotmès a avaluació qui sol·licita l'avaluació ha justificat degudament les situacions de permisos de maternitat o paternitat, excedències per la cura de les filles i filles, per la cura de familiars en primer grau dependents que estiguin al seu càrrec, per raó de violència de gènere i per raó de violència terrorista previstes al article 89.1 del Reial Decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual es aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, o baixes de llarga durada per malaltia.
► Cada aportació ha de correspondre a un any?
Si es té en compte que les cinc aportacions que se sotmeten a avaluació per a un període de sis anys, un any pot tenir diverses aportacions i un o diversos anys no tenir-ne cap.
► Han d'haver estat publicades totes les aportacions?
Totes les aportacions hauran d'estar publicades o registrades, segons la tipologia a què pertanyin, en els anys que se sotmeten a avaluació, ja sigui de forma definitiva o, en el cas de les revistes científiques, una vegada acceptades i publicades en els nous sistemes coneguts com a publicació contínua (forthcoming, online first, in press, etc.), amb l'obligatorietat de presentar l'identificador persistent (DOI, Handle, ARK, SWHID o, en general, una URI/URL única permanent) d'aquesta publicació.
► Què passa si trio malament les meves cinc publicacions?
La Comissió avaluadora té l'obligació de buscar una alternativa dins del currículum del sol·licitant (d'aquí la importància de detallar el període que sol·licitem com a sexenni) en cas que descarti una publicació de les aportades pel sol·licitant. Una altra qüestió és que no hi hagi alternativa o que cap alternativa compleixi els requisits establerts.
► És possible reclamar en cas de no obtenir un sexenni?
Sí, en cas que no es consideri adequada la puntuació de totes o d'alguna de les contribucions presentades a avaluació. En aquest cas, és necessari interposar un recurs d'alçada davant de l'agència d'avaluació aportant dades com ara els indicis de qualitat addicionals, casos d'agravis comparatius en la puntuació por coautors d'un mateix treball, etc.
► Quin tipus de documents poden ser sotmesos a avaluació?
Les aportacions qualificades com a ordinàries (articles publicats en revistes científiques; llibres, capítols de llibres, pròlegs, introduccions i anotacions de textos; i patents o models d'utilitat).
Qualificades com a extraordinàries: comunicacions a congressos, exposicions, excavacions arqueològiques, catalogacions o treballs tècnics i artístics.
► Quins indicis de qualitat es tenen en compte en cada contribució?
L'avaluació està basada en criteris de qualitat relacionats amb el mitjà en què es publica, amb el contingut de l'aportació i el seu impacte social. En el cas d'articles de revista, es tenen en compte els índexs d'impacte de la publicació i la seva aparició en bases de dades internacionals rellevants per a la seva especialitat i, quan no se'n tinguin, criteris qualitatius de qualitat editorial. De forma alternativa i complementària, han d'indicar-se el número de cites rebudes per l'aportació .
Per a més informació: Baremo general de aplicación en la evaluación de los sexenios de investigación 2023 por parte de los Comités Asesores
► Es tenen en compte altres factors per avaluar una aportació?
Sí, cal indicar l'aportació real al coneixement de cadascuna de les aportacions. La persona sol·licitant hi haurà d'haver participat activament als treballs que li van donar origen, concretant la seva aportació específica a aquests en els casos de coautoria o autoria múltiple. En el cas de les publicacions aquesta informació s'haurà d'aportar d'acord amb la taxonomia CRediT (Contributor Roles Taxonomy, https://credit.niso.org), o bé, si la publicació no requereix aquesta informació o es presenta un altre tipus d'aportació, s'haurà d'incloure a la narrativa de la sol·licitud prenent com a referència preferentment aquesta taxonomia. Així mateix, a la seva cas, s'ha de declarar l'ús d'intel·ligència artificial generativa, sempre que afecti el contingut original de l'aportació