Skip to Main Content

Projecte docent: Eines per a l'elaboració del TFG en educació, educació social i treball social

RECURSOS DE LA BIBLIOTECA -- BASES DE DADES

Les bases de dades són recopilacions de publicacions de contingut científico-tècnic, com articles de revista, llibres, tesis doctorals, actes de congressos, etc, de contingut temàtic, que tenen com a objectiu reunir tota la producció bibliogràfica possible sobre una àrea de coneixement.

Per a totes les àrees científiques existeix alguna base de dades especifica o almenys alguna de multidisciplinar.

Característiques

  • Són quasi sempre especialitzades, tot i que poden ser multidisciplinars o temàtiques
  • Contenen informació estructurada, molt organitzada i normalitzada
  • Disposen de sistemes de cerca amb moltes funcions ja que han de respondre a necessitats d’informació més complexes i més crítiques
  • Disposen de diferents tipus de cerca: per camps, avançada i per autors
  • Tenen diferents opcions per ordenar, visualitzar i recopilar els resultats
  • Normalment són serveis de pagament, tot i que hi ha moltes que són d'accés lliure també.
  • Poden incloure l'accés al text complet dels documents sempre i quan la institució la tingui subscrita. Pots consultar les condicions d'accés de les bases de dades subscrites per la Unitat de Biblioteca i Documentació.

Bases de dades específiques per a educació i treball social

En aquest apartat et presentem les principals bases de dades acadèmiques segons l'àmbit temàtic amb un paper molt important en la producció i difusió científica.

Llista de bases de dades

SCOPUS
Base de dades bibliogràfica produïda per Elsevier que recull el contingut de gairebé 14.000 publicacions d'unes 4.000 editorials internacionals seleccionades en funció de la seva qualitat. Les disciplines que cobreix inclouen: química, física, matemàtiques, enginyeria, etc.
WEB OF SCIENCE
És una plataforma que permet fer cerques a tot el contingut de les bases de dades -ciències, ciències socials i humanitats- de l'Institut for Scientific Information (ISI): articles de revistes, patents, actes de congressos, dades químiques, eines d'avaluació i anàlisi de la informació publicada (factor d'impacte i índex d'immediatesa), recursos de gestió bibliogràfica i recursos web.
INDICES CSIC

Conté les bases de dades bibliogràfiques ICYT, ISOC i IME, que contenen la producció científica publicada a Espanya des dels anys 70. Fonamentalment, recullen articles de revistes científiques, i, de manera selectiva, actes de congressos, sèries, compilacions, informes i monografies.

Per a més informació.

DIALNET PLUS

Base de dades de sumaris que té com a objectiu donar major visibilitat a la literatura científica hispana. Buida revistes en llengua castellana de diferents àrees del coneixement: ciències de la salut, ciències experimentals, agricultura, empresa, ciències jurídiques, ciències socials, filologies, humanitats, etc.

undefinedPer accedir als recursos electrònics si esteu fora de la UdL, heu de configurar la VPN/Forticlient al vostre dispositiu, per a més informació. 

I si voleu configurar la wifi de la UdL als vostres dispositius, aquÍ teniu les instruccions.

ERIC (Educational Resource Information Center) 

Base de dades sobre educació produïda per l'US Department of Education. Recull: Resources in Education (RIE) i Current Index to Journals in Education (CIJE). Inclou tant articles a text complet com referències bibliogràfiques amb abstract.

TEACHER REFERENCE CENTRE
Base de dades bibliogràfica que conté informació de revistes i ressenyes de llibres relacionats amb l’educació. Conté bibliografia i resums sobre: avaluació, educació contínua, recerca pedagògica, alfabetització i tota la informació necessària per a professors i bibliotecaris des de l'inici de l'educació primària fins a finalitzar l'educació secundària.
REDINED

Ofereix registres bibliogràfics i documents a text complet d'investigacions, innovacions i recursos educatius produïts a Espanya.

undefinedPer accedir als recursos electrònics si esteu fora de la UdL, heu de configurar la VPN/Forticlient al vostre dispositiu, per a més informació. 

I si voleu configurar la wifi de la UdL als vostres dispositius, aquÍ teniu les instruccions. 

IDESCAT

Bases de dades d'estadístiques relatives a l'àmbit català sobre aspectes com la família, benestar social o mercat de treball, entre d'altres.

BIBLIOTECA DIGITAL SOBRE MIGRACIONES E INTERCULTURALIDAD

Té com a objectiu aplegar tota la documentació que existeix sobre migracions i interculturalitat.

BASE DE DADES DE CONFLICTES I CONSTRUCCIÓ DE PAU

Base de dades sobre conflictes armats, tensions i processos de pau al món. Inclou antecedents sobre els orígens i evolució dels conflictes, els principals actors involucrats, el tipus de conflictivitat, la seva intensitat i informació bàsica sobre el país en el qual té lloc el conflicte. També incorpora l'anàlisi de la conflictivitat a través de la perspectiva de gènere. 

BUSCADOR DE RECURSOS (FUNDACIÓN SECRETARIADO GITANO)

És un centre de documentació especialitzat en el poble gità, que gestiona, conserva i difón des de la seva seu central a Madrid un patrimoni documental que és considerat com a referent per la seva temàtica, volum i qualitat. Accessible a tota persona interessada en investigar o conèixer la comunitat gitana i la seva realitat, Contribuint a augmentar el coneixement social de la comunitat gitana.

CATÀLEGS DIXIT

DIXIT disposa de més de 21.000 monografies i 250 publicacions periòdiques. Des del portal DIXIT s'ofereix accés al fons documental.

CATÀLEG DEL CENTRE DE DOCUMENTACIÓ JUVENIL

El Centre de Documentació Juvenil té com a objectiu la recollida i classificació de material documental sobre el món juvenil i el seu entorn, en possibilita la consulta, l'estudi i la investigació i en fa difusió. És obert al públic en general i en especial a investigadors i agents socials i polítics que treballen amb joves. El fons està constituït per més de 14.000 documents en diferents suports: monografies, literatura grisa, publicacions periòdiques, audiovisuals i estudis electrònics organitzats a partir d'una classificació pròpia.

undefinedPer accedir als recursos electrònics si esteu fora de la UdLheu de configurar la VPN/Forticlient al vostre dispositiu, per a més informació. 

I si voleu configurar la wifi de la UdL als vostres dispositius, aquÍ teniu les instruccions. 

Exemple de cerca a Scopus

En una base de dades que recull articles de revistes científiques, és millor utilitzar termes específics, si no, es recuperen massa resultats.

 

Exemple de cerca a Web of Science

 

 

Exemple de cerca a Dialnet

 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons