Skip to Main Content

Fons Josep Maria Aloy

Biografia

 

2013. Arxiu família Aloy.Josep M. Aloy i Bosch (Manresa, 21 d'agost de 1948 - 14 de febrer de 2020).

Josep M. Aloy va estudiar a La Salle Manresa i als onze anys va entrar al Seminari de Vic, on rebé una formació cultural molt completa. Als divuit anys va sortir del seminari i va estudiar Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona. A l'acabar la carrera va exercir la docència durant quinze anys a l'escola Badía-Solé de Manresa.

Posteriorment va treballar al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya com a tècnic de justícia juvenil, feina que va exercir durant més de trenta anys. Fruit de la feina en l'àmbit de la justícia juvenil va escriure la novel·la inèdita Queni. L'obra, escrita amb el títol inicial de Just quan despertava, relata el cas de l'Eugeni, un jove amb qui l'autor havia treballat al Departament de Justícia. L'any 1991 és guardonat per aquest títol amb el premi Serra i Moret de narrativa de la Generalitat de Catalunya.

 

En el terreny de la literatura infantil i juvenil, va ser crític, expert i autor. Com autor va publicar Renoi, quin conte!, aparegut l'any 1996, i Una picoreta estranya, de l'any 2000. L'any 2014 va publicar el llibre de poesia infantil La lluna, la Bruna, dedicat a la seva neta. 

Josep M. Aloy va especialitzar-se en la vida i l'obra de Josep Vallverdú. Va ser curador del recull Contes en òrbita (1991) i va publicar dos volums biogràfics de l'escriptor: Camins i paraules: Josep Vallverdú, l'escriptor i l'home (1998) i Retrats. Josep Vallverdú (2013). També va ser curador de les obres de Joana Raspall Bestiolari de Joana Raspall (2014), Olor de maduixa (2016) i Amb sabates de molsa (2018). En el camp dels estudis literaris també escrigué Et diran que llegeixis, Bernat: mig segle de Literatura Catalana per a joves (1960-2010), una guia de lectura per a nois i noies. 

Des del 1982 va ser col·laborador habitual al diari Regió7 on, entre 1991 i 1995, va tenir una secció fixa al suplement cultural, i a la revista El Pou de la GallinaFortament implicat en la literatura infantil i juvenil catalana, el manresà va exercir de crític de nombroses publicacions, com ara Faristol, Catalan Writing i CLIJ, entre d'altres. A partir del 1993, va convertir-se en assessor de l'editorial La Galera i va formar part de diversos jurats de premis literaris com el Josep Maria Folch i Torres, el Premio Nacional de literatura infantil i juvenil i el Premio Nacional de teatro.

A partir de l'any 2012 va escriure el blog Mascaró de proa sobre literatura infantil i juvenil pel qual obtingué, l'any 2013, el Premi Aurora Díaz-Plaja, atorgat per l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Josep M. Aloy va morir el 14 de febrer de 2020 a l'edat de setanta-un anys.

 

Fonts consultades:

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons