Skip to Main Content

Fons Josep Maria Aloy

Camins creuats

La llarga relació entre els dos autors els va fer compartir congressos, actes professionals, trobades familiars, etc. D’aquesta relació se'n pot destacar molts fets rellevants, en destaquem els següents:

 

Premi Baldiri Reixach

Un grup d’alumnes de Josep M. Aloy, el curs 1984-1985, van fer un treball titulat Josep Vallverdú. Aquest treball recollia les activitats fetes durant tot el curs entorn de la persona i l’obra de Josep Vallverdú (visita de l’autor, vídeo, etc.) així com la selecció de 50 contes de l’autor publicats a la revista Cavall Fort entre els anys 1962 i 1981 i la posterior anàlisi dels textos.

Aquests es van classificar per gènere (realista, aventures, històric, reflexiu...) i es van analitzar els aspectes relacionats amb el contingut, la intencionalitat, els personatges, l’ambient, el llenguatge i els recursos estilístics. 

Amb aquest treball van guanyar el Premi Baldiri Reixach, premis destinats a estimular i promoure l’escola catalana arreu dels Països Catalans.

 

                                                         1983. Arxiu família Aloy.

 

 

Blog Vallverdú.org

Vallverdú.org és el blog que Josep M. Aloy va crear per agrupar i difondre ressenyes i informacions sobre Josep Vallverdú i la seva obra.

Està estructurat en cinc grans apartats:

  • Inici: notícies i ressenyes sobre Vallverdú i les seves obres.
  • Biografia, agrupada en diferents epígrafs significatius com "L'avi i el pare: dos homes influents", "El matrimoni Vallverdú" o "El Vallverdú nonagenari".
  • Bibliografia sobre l'autor, organitzada per ordre alfabètic de l'autor de l'article, parlament o pròleg referenciat. Hi trobem autors com Agustí Alcoberro, Gabriel Janer Manila, Joaquim Noguero o Emili Teixidor, a banda del propi Aloy.
  • L'obra, agrupada en "Obra per a adults", "Premis i reconeixements", "Traduccions" i "L'obra infantil i juvenil".
  • Enllaços: enllaços d'interès sobre escriptors i literatura.

 

                                                                                     

 

 

Exposició Geografies Josep Vallverdú

L’any 2023 es commemora l’Any Josep Vallverdú, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat a través de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) per commemorar el centenari del naixement de l’escriptor lleidatà.

Geografies Josep Vallverdú és l’exposició del centenari, produïda per la Diputació de Lleida a través l’Institut d’Estudis Ilerdencs, amb la Universitat de Lleida, dipositària del Fons Vallverdú, i la Biblioteca Pública de Lleida.

Aquesta exposició itinerant mostra l’obra de l’autor, formada per 303 llibres. D’aquests, 281 provenen de les Biblioteques de la UdL i un total de 56 títols provenen del Fons Josep Maria Aloy, donat mitjançant conveni entre la família d’Aloy i la Universitat de Lleida l’agost de 2022.

 

                                                      

 

 

Fonts consultades:

  • Aloy, J. M. (1998). Camins i paraules: Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home. Pagès Editors.
  • Miscel·lània homenatge a Josep Vallverdú: Vida, obra, treballs, dedicats. (1987). Edicions de l’I.E.I.

 

Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons