Skip to main content

Accés obert a la producció científica

Accés obert

L'Accés Obert (Open Access) promou l’accés lliure, gratuït, permanent i sense restriccions a la producció científica a través de la xarxa, amb l'objectiu d'afavorir-ne l'accessibilitat, la visibilitat i l'impacte. Hi ha diferents vies: 

 Publicar a revistes d'accés obert (via daurada) 

 Publicar al Repositori el que s'ha publicat a una revista (via verda) 

 Publica a revistes híbrides 

 

- Publicar a revistes d'accés obert (via daurada) no estableixen cap barrera per accedir als continguts, i a més utilitza els drets d'autor per permetre'n la reutilització, normalment mitjançant una llicència, sempre que es respecti la integritat dels treballs publicats i se'n reconegui l'autoria. Publicar un article en una revista en accés obert no eximeix el dipòsit d'aquests al Repositori Obert UdL, segons estableix les agències que financien la recerca.

- Publicar al Repositori el que s'ha publicat a una revista (via verda), la majoria d'editorials permeten dipositar o bé una reproducció de l'article publicat o bé una de les edicions preliminars (preprint o postprint).

- Publicar a revistes híbrides, algunes revistes d'accés per pagament o subscripció ofereixen la possibilitat de publicar en accés obert els articles que ho sol·licitin realitzant un pagament. Dins la mateixa publicació hi trobareu articles en accés obert i altres consultables per subscripció o pagament. 

 

Polítiques editorials

En enviar l'article a la revista és important conèixer què permet l'editorial en relació amb l'accés obert. Es pot consultar el propi web de la revista (sota el conceptes "Rights&Permission", "Copyright" o "polítiques d'autoarxiu".

També es pot fer una consulta als recursos següents:

Avantatges de publicar en accés obert

  • Augmenta la difusió dels resultats de la recerca i en potencia la visibilitat
  • Afavoreix l'impacte de les publicacions: més citacions dels autors i les publicacions 
  • Incrementa la visibilitat de les institucions 
  • Garanteix la recopilació i preservació dels resultats de la recerca 
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons