L’Accés Obert o Open Access és l’accés lliure, immediat i sense restriccions a la producció científica o acadèmica.
La Budapest Open Access Initiative entén per accés obert els articles amb disponibilitat gratuïta a la xarxa que permeten a qualsevol usuari la lectura, la descàrrega, la còpia, la distribució, la impressió, la cerca o l'ús per a qualsevol propòsit legal, sense cap mena de barrera econòmica, legal o tècnica.
Política institucional d'accés obert de la Universitat de Lleida (Aprovada pel Consell de Govern el 30 de maig de 2012, acord 124/2012)
Publicar en revistes d'accés obert (via daurada): no estableixen cap barrera per accedir als continguts, i a més utilitza els drets d'autor per permetre'n la reutilització, normalment mitjançant una llicència, sempre que es respecti la integritat dels treballs publicats i se'n reconegui l'autoria. Publicar un article en una revista en accés obert no eximeix el dipòsit d'aquests al Repositori Obert UdL, segons estableix les agències que financien la recerca.
Publicar al Repositori el que s'ha publicat a una revista (via verda): la majoria d'editorials permeten dipositar o bé una reproducció de l'article publicat o bé una de les edicions preliminars (preprint o postprint) en un repositori. Disposes del Repositori Obert UdL (repositori institucional) per a utilitzar aquesta via.
Publicar en revistes híbrides: algunes revistes d'accés per pagament o subscripció ofereixen la possibilitat de publicar en accés obert els articles que ho sol·licitin realitzant un pagament. Dins la mateixa publicació hi trobareu articles en accés obert i altres consultables per subscripció o pagament.
En enviar l'article a la revista és important conèixer què permet l'editorial en relació amb l'accés obert. Es pot consultar el propi web de la revista (sota el conceptes "Rights&Permission", "Copyright" o "polítiques d'autoarxiu".
També es pot fer una consulta als recursos següents:
Real Decreto 99/2011, de 28 de enero, por el que se regulan las enseñanzas oficiales de doctorado (article 14.5)
Ley 17/2022, de 5 de septiembre, por la que se modifica la Ley 14/2011, de 1 de junio, de la Ciencia, la Tecnología y la Innovación (article 39. Ciencia abierta)
H2020 Programme AGA – Annotated Model Grant Agreement (article 29. Dissemination of results — Open access — Visibility of EU funding)
The Budapest Open Access Initiative (BOAI) (2002)
The Bethesda Statement on Open Access Publishing (2003)
Berlin Declaration on Open Access to Knowledge in the Sciences and Humanities (2003). Signada per la Universitat de Lleida el 10/02/2006
Recommendations from the EUA Working Group on Open Access
Declaración de la Alhambra para estimular el Open Access en los países del sur de Europa (2010)
Open Science for the 21st century: a declaration of ALL European Academies (2012)